Η γερμανική Βουλή (Bundestag) τίμησε την μνήμη των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ.
Παράλληλα διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις.
80 χρόνια συμπληρώθηκαν στις 30 Ιανουαρίου από την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ ενώ στις 27 Ιανουαρίου ήταν η ημέρα μνήμης για την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς από του σοβιετικούς στρατιώτες, 68 χρόνια μετά.
Δυο ημερομηνίες που αποτελούν αφορμή για να τιμήσει η γερμανική βουλή την μνήμη των θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η Γερμανοϊσραηλινή συγγραφέας Ίνγκε Ντόιτσκρον, η οποία σήμερα είναι ενενήντα χρονών.
Για χρόνια ολόκληρα κατάφερε να κρυφτεί μαζί με τη μητέρα της στο Βερολίνο ώστε να αποφύγει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην ομιλία της τόνισε πως εκείνη την περίοδο κατάλαβε τι σημαίνει να είσαι Εβραίος. Όταν τους έβαζαν το κίτρινο αστέρι στο μπράτσο και οι Γερμανοί έστρεφαν το βλέμμα τους αλλού. Ποτέ πριν δεν είχε απασχολήσει την οικογένειά της και την ίδια τι σημαίνει να είσαι Εβραίος.
Παράλληλα σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εγκαινίασε έκθεση στο μουσείο του Βερολίνου «Τοπογραφία του τρόμου» με θέμα την άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία.
«Η άνοδος του Εθνικοσοσιαλισμού έγινε δυνατή γιατί συνέβαλε η ελίτ της χώρας και γιατί η μεγάλη πλειονότητα συναίνεσε σιωπώντας. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν οι διωκόμενοι να αντιμετωπίσουν μια φοβερή αδιαφορία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.
Φωτογραφίες και συμβολισμοί
«Μετά τις 30 Ιανουαρίου του 1933, οι Ναζί πολύ γρήγορα κατάφεραν να ελέγξουν όλες τις θέσεις κλειδιά του κράτους» δήλωσε ο ιστορικός Αντρέας Ναχάμα και διευθυντής του μουσείου.
Το εν λόγω μουσείο, στέγαζε τα κεντρικά των SS και της Gestapo. Σε μια έκταση 200 τ.μ. παρουσιάζονται σήμερα μεγάλες φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα καθώς και έγγραφα από τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης των Εθνικοσοσιαλιστών. Παράλληλα η έκθεση τιμά την μνήμη 36 πολιτών, οι οποίοι έπεσαν θύματα διωγμών μέσα στις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ.
Μια από τις φωτογραφίες που ξεχωρίζουν, είναι μια φωτογραφία που δείχνει τον τότε Πρόεδρο της Γερμανίας Πάουλ φον Χίντενμπουργκ να παίρνει μέρος σε μια συνεδρίαση της βουλής στις 21 Μαρτίου του 1933. Γίνεται δεκτός από τα μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, με το γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό με το προτεταμένο χέρι. Η φωτογραφία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ο Χίτλερ τότε ως καγκελάριος, χαιρετά τον λαοφιλή Πρόεδρο της Γερμανίας, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως ο ίδιος και η πολιτική του δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για τη χώρα.
Η φωτογραφία αυτή έμελε να διαψευσθεί με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο. Ο Χίτλερ από την ημέρα που εξελέγη καγκελάριος στις 30 Ιανουαρίου του 1933 μέχρι την αυτοκτονία του το 1945 σκόρπισε το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους.