Ενώ στο σύνολό της η αντιπολίτευση αλλά και η ΔΗΜΑΡ ζητούν αλλαγές στο μνημόνιο μετά την επίσημη παραδοχή από το ΔΝΤ ότι έχει υπολογίσει με λανθασμένο τρόπο τις συνέπειες των μέτρων στην οικονομία, το περιβάλλον της κυβέρνησης κάνει λόγο για «ανοχή» από την τρόικα και δυνατότητα αλλαγής ορισμένων μέτρων, σε περίπτωση που η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη των προβλέψεων.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν θέλουν να ανοίξουν επισήμως κεφάλαιο “επαναδιαπραγμάτευσης” του μνημονίου, διότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε εξαρχής ένα μεγάλο κεφάλαιο συζητήσεων, αλλά και αναγκαίων εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια, πράγμα που, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.
Επισήμαιναν επίσης ότι μπορεί το ΔΝΤ να παραδέχεται το λάθος και να έχει πιο ελαστική στάση, αλλά η Γερμανία έχει διαφορετική στάση απέναντι στο θέμα.
Έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα το ενδεχόμενο αλλαγών ή ακόμα και παράτασης ορισμένων χρονικών περιθωρίων για την υλοποίηση των στόχων σε περίπτωση που η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη των προβλέψεων.
Για επερχόμενες εξελίξεις και αλλαγή όρων του μνημονίου έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, απαντώντας σε ερώτηση για την παραδοχή της λάθος συνταγής από το ΔΝΤ.
«Χαιρόμαστε που ήρθαν στα λόγια μας . Από το 2010 λέγαμε ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε τότε δεν μπορούσε να βγει. Στη συνέχεια βέβαια, το 2012 έπρεπε να σώσουμε τη χώρα, να μην αφήσουμε να φτάσουμε στην χρεοκοπεία, να μην φτάσουμε στην έξοδο από την ευρωζώνη , στην καταστροφή. Η διαβούλευση είναι συνεχής. Δεν έχει σταματήσει. Και όσο ενισχύεται η διαπραγματευτική μας θέση, και ενισχύεται όσο φέρνουμε αποτελέσματα, αποδεικνύουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, τόσο αλλάζουν οι όροι.
Ένα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Φ.Π.Α. στην εστίαση. Από την αρχή το παλεύουμε με επιχειρήματα και τώρα που ξέρουμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά η στιγμή που θα το δεχτούν οι εταίροι μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κεδίκογλου.