Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών μαίνονται στους δρόμους της Αιγύπτου, για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Οι νεαροί διαδηλωτές, συνήθως από φτωχές οικογένειες, αισθάνονται ότι το κράτος τούς καταπιέζει την στιγμή που τους έχει εγκαταλείψει, ενώ είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να καταφύγουν στη βία.
Πολλοί από τους διαδηλωτές αυτούς έχουν ελάχιστα να χάσουν: είναι φτωχοί και τα δικαιώματά τους είναι περιορισμένα _ για παράδειγμα, δεν χαίρουν ιδιαίτερης προστασίας απέναντι στις αυθαίρετες συλλήψεις. Ολοι γνωρίζουν ότι οι διαδηλωτές αυτοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους δικηγόρους που θα υπερασπίζονταν τα δικαιώματά τους.
Η απογοήτευση από την κυβέρνηση ολοένα και αυξάνεται. Δεν είναι περίεργο που πολλοί διαδηλωτές εκφράζουν το παράπονο ότι οι αξιωματούχοι ζουν στην πλάτη του λαού.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του 15χρονου Μοχάμεντ στη Deutsche Welle. Φοράει αντιασφυξιογόνα μάσκα και, μαζί με άλλους διαδηλωτές, πετάει πέτρες στους αστυνομικούς που απαντούν με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και, ενίοτε, πραγματικά πυρά.
«Δεν υπάρχει ειρηνική διαδήλωση. Η αστυνομία μας επιτίθεται ακόμη και αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα _ γι’ αυτό καταφεύγουμε στη βία. Βρίσκομαι εδώ μια εβδομάδα. Στο παρελθόν, συμμετείχα στις συγκρούσεις μπροστά στο προεδρικό μέγαρο και ήμουν στην Πλατεία Ταχρίρ όταν ξέσπασε η επανάσταση», λέει ο Μοχάμεντ.
Ο νεαρός διαδηλωτής φοράει κόκκινο παντελόνι, λερωμένο και φθαρμένο. Ζει σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου μαζί με τον αδερφό του. Οι γονείς τους έχουν πεθάνει. Ο Μοχάμεντ λέει ότι τελευταίως περνά τον περισσότερο χρόνο του στην Πλατεία Ταχρίρ. Θεωρεί ότι τόσο ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ όσο και ο διάδοχός του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν καταστρέψει την Αίγυπτο.
«Κατάγομαι από φτωχή οικογένεια _ δεν έχουμε τίποτα», λέει. «Γι’ αυτό κατεβαίνουμε στην Πλατεία Ταχρίρ να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε η χώρα μας να γίνει δίκαιη».
Ο 23χρονος Χοσάμ συμπληρώνει: «Κατεβαίνουμε στους δρόμους εδώ και δυο χρόνια επειδή επιθυμούμε δικαιοσύνη και ελευθερία, αλλά η αστυνομία συνεχίζει να μας πολεμά. Πριν από δυο χρόνια, ένας φίλος μου δολοφονήθηκε από αστυνομικούς. Σε σύγκριση με τις σφαίρες, οι πέτρες και οι βόμβες μολότοφ είναι ειρηνικά μέσα».
Ο Χοσάμ ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους διαδηλωτές επειδή φοράει ακριβά αθλητικά παπούτσια και ρούχα που φαίνονται καινούργια _ ανήκει στην μικρή μειοψηφία των διαδηλωτών μεσαίας τάξης. Δηλώνει ότι δεν του έχει απομείνει υπομονή για πολιτικές διαπραγματεύσεις και ότι αναζητά μια «επαναστατική λύση». Επιθυμεί να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μόρσι και να λογοδοτήσει για τους πολλούς νεκρούς διαδηλωτές.
Πρόσφατα το Μαύρο Μπλοκ έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα στους αιγύπτιους διαδηλωτές _ στα πρότυπα παρόμοιων μπλοκ στις διαδηλώσεις των ευρωπαϊκών πόλεων. Ηδη χαίρει μεγάλης δημοτικότητας και πολλοί διαδηλωτές έχουν υιοθετήσει τα μαύρα ρούχα και τις μάσκες που φορούν τα μέλη του. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατονομάζει το Μαύρο Μπλοκ ως υπεύθυνο για τα πρόσφατα ξεσπάσματα βίας.
Την περασμένη Τρίτη, οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές συμπεριέλαβαν το Μαύρο Μπλοκ στις τρομοκρατικές οργανώσεις και ζήτησαν την σύλληψη των μελών του. Επειδή πολλοί διαδηλωτές φορούν ούτως ή άλλως μαύρα, πολλοί ερμηνεύουν την παραπάνω κίνηση ως πράσινο φως για αυθαίρετες συλλήψεις.