Αν και το τέλος της κρίσης ακόμα απέχει, είναι εμφανής η αλλαγή κλίματος στις χρηματαγορές
Σε νέα εποχή εισέρχονται οι αγορές ομολόγων, αφήνοντας πίσω τους τις υπερβολές και τον παραλογισμό της κρίσης. Η επιστροφή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στο δανεισμό μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο στη μάχη απέναντι στην κρίση χρέους, όπως επίσης, εξίσου σημαντικό θα πρέπει να θεωρείται και το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν φαίνονται πια διατεθειμένοι να πληρώσουν για το… προνόμιο να δανείσουν τη Γερμανία.
Η Γερμανία δανείστηκε αυτή την εβδομάδα με θετικά επιτόκια σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12 μηνών, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Ειδικότερα, το γερμανικό δημόσιο πλήρωσε μέσο επιτόκιο 0,1319% στη δημοπρασία, ύψους 2,07 δισ. ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που η μέση απόδοση στις γερμανικές δημοπρασίες δεν διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα.
Εδώ και μισό χρόνο, εν μέσω της μαζικής στροφής των χαρτοφυλακίων στις ασφαλέστερες επενδύσεις, οι επενδυτές εμφανίζονταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τη Γερμανία, απλά για να φυλάξει τα χρήματά τους. Το φαινόμενο, μάλιστα, επεκτάθηκε πέραν των εντόκων γραμματίων και στα 2ετή ομόλογα, για ένα διάστημα. Ανάλογη αύξηση των αποδόσεων βλέπουμε και στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά το μεγάλο κερδισμένο της στροφής στην ασφάλεια. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το φράγμα του 2%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Όποιος επένδυσε στα αμερικανικά ομόλογα, υφίσταται ζημιά 0,9% από τον Ιανουάριο, καθώς αυτά σημειώνουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τον περασμένο Μάρτιο. Από την άλλη πλευρά, Ιρλανδία και Πορτογαλία κατάφεραν να δανειστούν μέσω των αγορών, για πρώτη φορά από την προσφυγή τους στους μηχανισμούς διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Όμως, τα τελευταία σημάδια αποκατάστασης των ροών χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη επεκτείνονται και πέραν των αγορών κρατικών ομολόγων. Με τη βελτίωση του κλίματος και στη διατραπεζική αγορά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζουν να αποπληρώνουν τα φθηνά 3ετή δάνεια που τους έδωσε η ΕΚΤ, εν μέσω της κρίσης. Όπως έγινε γνωστό, 278 τράπεζες σκοπεύουν να αποπληρώσουν στις 30 Ιανουαρίου (δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι καλούνταν) δάνεια ύψους 137 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πάνω από το 1/4 των συνολικών δανείων, ύψους 489 δισ. ευρώ, που τους έχει δώσει η ΕΚΤ. Η αλλαγή του κλίματος στις χρηματαγορές, ωστόσο, δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης. Με ιστορικά κριτήρια, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας παραμένει πολύ χαμηλό. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς μπορεί να ενισχύεται στο 2%, όμως, απέχει ακόμα αρκετά από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, στο 3,64%.
Και οι επενδυτές εξακολουθούν να απαιτούν μία επαρκή αποζημίωση για το ρίσκο της κατοχής των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το spread του ιταλικού 2ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κυμαίνεται στις 125 μονάδες βάσης και του ισπανικού στις 185 μονάδες.