OPEN DOOR ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοινώνεται η short list για Πατραϊκό, Ιωάννινα, Κατάκολο
Το πρώτο μεγάλο crash test για την αγορά έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, το γνωστό ως open door για τις τρεις περιοχές (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο), μπαίνει ύστερα από πολύμηνες διεργασίες στην επόμενη φάση με τη δημοσίευση της short list από τους οκτώ υποψήφιους μνηστήρες.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποκτά ευρύτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που θα υπάρξει ανάθεση για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου, με δεδομένο ότι οι τελευταίες παραχωρήσεις έγιναν στη δεκαετία του ’90 και ασφαλώς θα λειτουργήσει και σαν κρίσιμο τεστ για όλες τις μελλοντικές δράσεις με βάση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Οι μεγάλες εταιρίες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως η ιταλική Edison, η ιρλανδική Petroceltic ή η αμερικανική Shlumberger θεωρείται βέβαιο ότι θα δηλώσουν «παρών» και σε όποιες μελλοντικές διαδικασίες για την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων μεγάλων ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Έτσι θεωρείται κρίσιμο για την αγορά, να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση των διαγωνισμών, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα θα δώσουν το ανάλογο μήνυμα και προς τις άλλες μεγάλες πετρελαϊκές που σε πρώτη φάση απείχαν από τις διαδικασίες.
ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ
Οι οκτώ υποψήφιοι μνηστήρες που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία διεκδικούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, δύο θαλάσσιες, το Κατάκολο και τον Δυτικό Πατραϊκό, και μία χερσαία, στα Ιωάννινα. Τα κοιτάσματα δεν μπορούν βέβαια να προσδιοριστούν με ακρίβεια αλλά είναι ενδεικτικό ότι μόνο για τον Πατραϊκό οι μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 200 εκ. βαρελιών. Στην ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων που θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μέτρων, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 50-80 εκ. βαρελιών, ενώ στο Κατάκολο έχουν εντοπιστεί από το 1982 εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκ. βαρελιών σε βάθος 2.500 μέτρων. Οι διαδικασίες μέχρι τώρα προχωρούν με αργούς ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι να φτάσουμε στην ανακοίνωση της short list έχουν περάσει έξι μήνες αξιολόγησης, αφού οι αρχικές προσφορές κατατέθηκαν στις 2 Ιουλίου πέρυσι. Στο επόμενο στάδιο προβλέπονται διαβουλεύσεις με τους υποψήφιους που θα προκριθούν και η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο. Από τα οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα, συμπράξεις ελληνικών και ξένων ομίλων, που κατέθεσαν τις αρχικές προσφορές, εκτιμάται ότι τα περισσότερα θα περάσουν στη δεύτερη φάση και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «κόψιμο» ενός ή δύο το πολύ.
Οι μνηστήρες
Για τα Ιωάννινα, οι διεκδικητές είναι τέσσερα σχήματα:
-Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Εdison και τη βρετανική Melrose Resources, που εξαγοράστηκε το καλοκαίρι από την ιρλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Petroceltic International Plc, η οποία δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο και την Ανατολική Ευρώπη και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα.
-Η κοινοπραξία της Energean Oil (η γνωστή ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) με την καναδική Petra Petroleum και την αμερικανική Shlumberger, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων.
– Η κοινοπραξία της καναδικής Αrctic Hunter Energy, με την αμερικανική KO Enterprises, με έδρα το Τέξας.
– Η Chariot Oil &Gas, με έδρα τα βρετανικά νησιά της Μάγχης, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα πετρελαίου στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία.
Για το Κατάκολο, προσφορές έχουν καταθέσει,
-η κοινοπραξία της Energean Oil, με τη βρετανική Trajan Oil, η οποία ιδρύθηκε το 2010, και επικεντρώνει σε έρευνες στην Κεντρική Ευρώπη, και την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και την αμερικανική Shlumberger
-η Grekoil Energy Ventures, που είναι θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού της κυπριακής εταιρείας Comtrack.
Για την περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού προσφορές έχουν καταθέσει τα σχήματα:
-ΕΛΠΕ – Εdison – Melrose
-Energean Oil – Trajan Oil – Schlumberger.
Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για υποψηφιότητες δύο επιπέδων. Από τη μία πλευρά είναι έμπειροι εγχώριοι παίκτες που διαθέτουν εξίσου ισχυρή διεθνή υποστήριξη, όπως η κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια, Edison, Petroceltic, και η Energean Oil & Gas και Petra Petroleum. Το κρίσιμο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι διαθέτουν σημαντική ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, ενώ το ενδιαφέρον τους εκφράζεται για παραπάνω από μία περιοχή. Το στοιχείο της εμπειρίας θεωρείται ότι θα μετρήσει σε σημαντικό βαθμό, με δεδομένο ότι τα ανάδοχα σχήματα θα κληθούν να χειριστούν πολύπλοκες έρευνες που αφορούν και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.