‘Νους υγιής εν σώματι υγιεί’ η τόσο τετριμμένη έκφραση των προγόνων μας πόσο αληθινή και επίκαιρη ακούγεται στις μέρες μας! Μπορούμε άραγε να διαχωρίσουμε το σώμα μας από τον νου μας; ‘Κοντά στον νου κι η γνώση’ θα έλεγα συνεχίζοντας τις σοφίες. Εξάλλου ο εγκέφαλός μας είναι μέρος του σώματός μας. Γιατί όμως το γυροφέρνω κεφάλι –σώμα, σώμα-κεφάλι; Θα καταλήξω λοιπόν με μια νέα επιστήμη που ονομάζεται Ψύχο-Νεύρο-Άνοσο-Ενδοκρινολογία!
Αυτή η νέα επιστήμη με το δύσκολο όνομα στηρίζεται σε μια απλή λογική. Συνδέει τον νου με το νευρικό σύστημα, με το ανοσοποιητικό και με το ορμονικό μας σύστημα μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης αντίληψης ότι όλα τα συστήματα του σώματός μας αλληλεπιδρούν και δεν λειτουργούν ξεχωριστά όπως θεωρεί η κλασσική ιατρική. Πηγαίνοντας στον ενδοκρινολόγο ίσως χρειαστεί ν ασχοληθεί με τον θυρεοειδή και τα συμπτώματά του, επειδή όμως έχετε και γαστρεντερικά προβλήματα πιθανόν να σας παραπέμψει στον γαστρεντερολόγο. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα δυο συστήματα ορμονικό και γαστρεντερικό φαίνεται να έχουν διαταραχθεί ‘συμπτωματικά’ κι ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστά ‘διαμερίσματα’ που δεν επικοινωνούν. Ωστόσο είμαστε ένας οργανισμός ή μα μηχανή που όλα του τα συστήματα ή τα γρανάζια συν-εργάζονται και είτε επιτυγχάνεται η ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του είτε όχι.
Βλέποντας λοιπόν τον άνθρωπο συνολικά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την περιβαλλοντική προσέγγιση της υγείας μας με δυο λόγια την επίδραση των εξωτερικών παραγόντων προσεγγίζω μερικές από τις πιο βασικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλό μας.(…)
Διαβάστε όλο το άρθρο σε μορφή PDF εδώ
Αντωνία Ι Μουτάφη
Ειδικός επιστήμονας Ορθής Διατροφής & Ευεξίας
www.nutritherapy.gr