Η προοπτική, να υπάρξει επιστημονικός διαχωρισμός μεταξύ μεσογειακής και ελληνικής διατροφής, εξετάστηκε στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στόχος, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είναι μέσα από το διαχωρισμό αυτό να προκύψει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής διατροφής, η οποία έχει ποικιλία, τοπικά χαρακτηριστικά και πολλαπλασιαστικό όφελος εφόσον συνδέει τις τοπικές κοινωνίες με έθιμα και παραδόσεις.
Η προσπάθεια έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες στον τουρισμό, του οποίου η αναβάθμιση «αποτελεί εθνική προτεραιότητα».