Οι 27 ηγέτες της ΕΕ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει το περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2014 – 2020, ποσό που προέκυψε μετά από αλλεπάλληλα μπρα ντε φερ περικοπών και συμβιβασμών–όχι πάντα εύκολα αποδεκτών.
Έτσι ο προϋπολογισμός θα είναι δραστικά μειωμένος παρά τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου και φορέων να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Αξιωματούχος της ΕΕ, ανέφερε πάντως, ότι ο Βαν Ρόμπεϊ θα ήθελε να δει -και θα το προτείνει- να πηγαίνουν περισσότεροι πόροι σε προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων, όπως και προς την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.
Η Βρετανία, που από τον περασμένο Νοέμβριο είχε θέσει τις αντιρρήσεις της για τον προϋπολογισμό και ενδιαμέσως έπαιξε και το χαρτί της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της με την Ένωση, είχε ζητήσει να υπάρξουν περικοπές. Το ίδιο έχουν ζητήσει και άλλες πλούσιες χώρες του βορρά, όπως η Δανία και η Σουηδία.
Οι χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης θα ήθελαν τουλάχιστον να μην γίνουν περικοπές -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό εξαρτούν τις οικονομίες τους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο Ολάντ, αν και δεν απέρριψε τη πιθανότητα περικοπών, προειδοποιούσε εμμέσως τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να μην «καπελώσει» τη Σύνοδο προβάλλοντας αιτήματα περικοπών χωρίς να δεχτεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και από το μέρος του.
Στην Κομισιόν, από την πλευρά τους, παραμένουν επιφυλακτικοί. «Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι ένας θεσμός μπορεί να διασφαλίσει μια σωστή τραπεζική ένωση, με έναν προϋπολογισμό που κόβεται κατά δισεκατομμύρια, όπως ακούμε από εδώ και από εκεί;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί, περιγράφοντας μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε αιτήματα, πόρους και ανάγκες.
Στην Επιτροπή εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί με επάρκεια το όργανο την ώρα που η Ευρώπη κινείται προς ακόμα στενότερη ενοποίηση με την τραπεζική ένωση και την (σχεδιαζόμενη) αναθεώρηση των συνθηκών της.