Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας γίνεται όλο και πιο επιβαρυντική για την υγεία μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού. Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα κινούνται γρήγορα…
«Γρήγορο πλύσιμο ή πλύσιμο σε 5 λεπτά» για τα αυτοκίνητα, «γρήγορη εξυπηρέτηση», με αποτέλεσμα να έχει μπει στη ζωή μας η λέξη «γρήγορα» ή στα αγγλικά «fast». Αυτό, όμως, έχει μπει και στη ψυχολογία μας. Θύμα αυτής της γρηγοράδας έχει πέσει και η διατροφή μας, όπως αναφέρει και το diatrofi.gr. Καλό θα ήταν να σκεφτείτε τις θερμίδες του πιάτου που παραγγέλνετε, γιατί έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αυτό που είναι καλύτερο για εσάς.
Το γρήγορο φαγητό (fast food) παύει να ταυτίζεται αναγκαστικά με το πρόχειρο φαγητό από φαστφουντάδικα (junk food), ενώ ένα σνακ στα γρήγορα (street food) μπορεί να αποτελέσει μια καθ’ όλα υγιεινή επιλογή. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα κλαμπ σάντουιτς, ένα χάμπουργκερ, μια πίτα με γύρο, στις τηγανητές πατάτες ή σε μια λαχταριστή σοκολατίνα, και συχνά λένε πως θα ήθελαν να είναι αλλιώς τα πράγματα!
Μελέτες δείχνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Όταν τρώμε τροφές με πολλά λίπη, αλάτι, ζάχαρη και θερμίδες, διεγείρονται και προκαλούνται αλλαγές στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Όταν αυτές οι αλλαγές ξεπεράσουν ένα όριο, το επακόλουθο δεν είναι απλώς να τρώμε ακατάσχετα και να παχαίνουμε, αλλά να μην μπορούμε να σταματήσουμε κιόλας!
Έτσι, ο εγκέφαλος «συμπεριφέρεται» στα εδέσματα με παρόμοιο τρόπο όπως και στα ναρκωτικά. Μελέτες του δρ Κοτόνε έχουν δείξει πως μπορεί να αναπτυχθούν ακόμα και συμπτώματα στέρησης όταν διακοπεί απότομα η χορήγηση πρόχειρων φαγητών στα πειραματόζωα!
Το γρήγορο φαγητό ή fast food είναι κάτι που έχει μεγάλη απήχηση σε μια κοινωνία που έχει εθιστεί στο γρήγορο. Σε αυτήν όμως την κοινωνία δεν ζούμε μόνο μεγάλοι. Ζούνε και παιδιά τα οποία παραγγέλνουν ή πηγαίνουν πολλές φορές μόνα τους στα fast foods, και επιλέγουν τροφές για τις οποίες δεν ξέρουν αν τους κάνουν καλό ή κακό στην υγεία. Επίσης, επιλέγουν και ποσότητες μεγαλύτερες κάποιες φορές από την κανονική για την ηλικία τους μερίδα.
Ακόμη, η τηλεόραση παίζει σημαντικό ρόλο με τις διαφημίσεις για διάφορα εστιατόρια και τα προϊόντα τους. Οι περισσότερες από τις διαφημίσεις στοχεύουν πράγματι σε παιδιά, και αυτός είναι ο λόγος που η παχυσαρκία στα παιδιά αυξάνεται σταθερά.
Ο βασικός λόγος της αλματώδους αύξησης στη χώρα μας των μεταβολικών νοσημάτων (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και καρδιαγγειακά) την τελευταία εικοσαετία είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, και κυρίως των νέων, που συχνά καταφεύγουν στα ταχυφαγεία και στο έτοιμο φαγητό, το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και θερμίδες.
Σε αυτό συνηγορούν η γενικότερη επιτάχυνση των ρυθμών ζωής, η αύξηση του αριθμού των μονομελών νοικοκυριών, οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, και ειδικότερα των γυναικών, που καθιστά μεγαλύτερο το πρόβλημα προετοιμασίας του καθημερινού φαγητού της οικογένειας. Περίπου ένας στους πέντε μαθητές λυκείου δεν κάθεται πλέον στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά παραγγέλνει έτοιμο φαγητό από 4 έως 7 φορές την εβδομάδα!
Αν και το έτοιμο φαγητό είναι πλουσιότερο σε θερμίδες και λίπος από το αντίστοιχο σπιτικό, δεν είναι σωστό να υποστηρίξουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές όταν παραγγέλλουμε από έξω. Ένα τηλεφώνημα ή ακόμη και ένα «κλικ» στον υπολογιστή σας αρκεί για να βρεθεί στο σπίτι σας ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Ένα πρώτο βήμα για την υγιεινή διατροφή είναι να μάθουμε να τρώμε έξυπνα. Ψάξτε, λοιπόν, σε καταλόγους τα ελαφριά μενού όπου «κρύβονται» οι υγιεινές light επιλογές.
Απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν
– Μην επιλέγετε πιάτα με λιπαρές σως ντρέσινγκ, αλλά σως μουστάρδας.
– Αντί για σαλάτα σίζαρ ή σαλάτα του σεφ, προτιμήστε τις απλές σαλάτες, με λάχανο, καρότο, μαρούλι, αγγούρι, λόλα, ρόκα, iceberg, σπανάκι, αγγούρι τουρσί, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές και λαδόξιδο.
– Προσέξτε τα συνοδευτικά. Αντί για τηγανητές πατάτες (η μικρή μερίδα τηγανητές πατάτες έχει περίπου 200 θερμίδες, ενώ η μεγάλη σχεδόν 600), μπέικον και σαλάτα ρώσικη, επιλέξτε ριζότο ή βραστά-ψητά λαχανικά ή παξιμαδάκια ή κομμένη ελληνική-αραβική πίτα.
– Συνοδεύστε το γεύμα σας με νερό, σόδα ή light αναψυκτικό και όχι με κανονικά αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά.
– Επιλέξτε, αντί για χοιρινό καλαμάκι ή λουκάνικο, κοτόπουλο καλαμάκι ή μπιφτέκι κοτόπουλο.
– Αντί για χάμπουργκερ σπέσιαλ, επιλέξτε χάμπουργκερ με μπιφτέκι κοτόπουλο με μουστάρδα.
– Αντί για κοτόπουλο πανέ, επιλέξτε κοτόπουλο σχάρας.
– Αντί για καρμπονάρα ή μακαρόνια με 4 τυριά, επιλέξτε μακαρόνια με φρέσκια τριμμένη ντομάτα, ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπεριά και τυρί.
– Αντί για πίτσα special, επιλέξτε πίτσα μαργαρίτα ή vegetarian.
– Αντί για πίτα με γύρο και πατάτες, προτιμήστε πίτα σικάλεως με κοτόπουλο και λαχανικά.
– Αντί για κλαμπ σάντουιτς με μπέικον, τυρί, μαγιονέζα, ζαμπόν και πατάτες, προτιμήστε κλαμπ σάντουιτς με ψωμί σικάλεως, γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα, μαρούλι, μαγιονέζα light.
Μην πέφτετε στην πλάνη των προσφορών, που προωθείται ως πιο οικονομική επιλογή, αλλά επιλέξτε αυτό που θέλετε και όχι μια τεράστια μερίδα με πολλά συνοδευτικά.
Μερικές συμβουλές για όσους επιθυμούν να σταματήσουν το fast food
– Ξεκινήστε να μαγειρεύετε. Σκεφτείτε τα οφέλη για την υγεία σας.
– Στο δρόμο του γυρισμού από τη δουλειά, σκεφτείτε ότι θα κάνετε κάτι δημιουργικό και χρησιμοποιήστε το μαγείρεμα ως διέξοδο χαλάρωσης.
– Οργανωθείτε και ψωνίστε από το σούπερ μάρκετ τα υλικά. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και πειραματιστείτε με νέες συνταγές που σας ταιριάζουν στη γεύση.
– Φυτέψτε στον κήπο σας ή και στη βεράντα σας ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και άλλα λαχανικά, και φτιάξτε τα δικά σας αγνά προϊόντα χωρίς να νοιάζεστε για χημικά, ορμόνες και μόλυνση. Η ικανοποίηση για τη δική σας σοδειά δεν ανταλλάσσεται εύκολα. Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα σας για το μαγείρεμά σας.
– Καλέστε τους φίλους σας για φαγητό και ετοιμάστε κάτι εύκολο. Μια απλή συνταγή να είστε σίγουροι ότι θα τους εντυπωσιάσει.
Εν κατακλείδι, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού θα πρέπει να ελαττωθεί, και αν χρειαστεί να παραγγείλουμε από έξω, κάνουμε πάντα τη σωστή επιλογή.
Το σωστό διατροφικό πρόγραμμα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του ισορροπημένου τρόπου ζωής που εξασφαλίζει υγεία, καλαισθησία, ευχαρίστηση, καλές ανθρώπινες σχέσεις και μακροζωία.