Το 94% του κοινοτικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων τονίζει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τις πολύωρες διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.
Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφθούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται, επισημαίνει.
Στο σχόλιο του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, ο Περισσός τονίζει ότι «σημαντικότερα είναι αυτά στα οποία δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός» και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη-μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».
«Ο τσακωμός μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά το πώς θα μοιράσουν ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκπροσωπούν, τα κονδύλια που αποσπούν με την αντιλαϊκή πολιτική τους από τους εργαζόμενους.
Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα θα είναι ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και η αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων.
Σε όποιο συμβιβασμό και αν καταλήξουν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφθούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται και να μεγαλώνουν. Όσοι λένε στο λαό ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή, τον κοροϊδεύουν. Όσο υπάρχει, πιο επιθετική θα γίνεται.
Η λαϊκή συμμαχία και η πάλη για την απαλλαγή από την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, είναι ο δρόμος για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα διαρκείας, για να σωθεί ο λαός και οι νέοι από τη φτώχια και την ανεργία».
Για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, ο οποίος·χαρακτήρισε «επιτυχία» τη διαπραγμάτευση- από την οποία εξασφάλισε 16,3 δισ. ευρώ- σχολίασε:
«Σημαντικότερα είναι αυτά στα οποία δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός. Ο φιλομονοπωλιακός προσανατολισμός της κοινοτικής χρηματοδότησης, το βάθεμα των ανισότιμων σχέσεων των κρατών-μελών και η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που αποτυπώνονται στο συμβιβασμό για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ.
Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για την πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη-μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».