Στη διαμόρφωση των διατραπεζικών επιτοκίων ενδεχομένως να υποχρεωθούν να βοηθήσουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο ενός σχεδίου νόμου που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, προς το τέλος του έτους, με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά μετά το σκάνδαλο χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων στην οποία συμμετείχαν αρκετές τράπεζες.
Αυτή την εβδομάδα, η Royal Bank of Scotland κατέστη η τρίτη τράπεζα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο από τις αρμόδιες Αρχές για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα νομοθεσία για την αγορά διατραπεζικών επιτοκίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 προκειμένου να βελτιωθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα διατραπεζικά επιτόκια. Οι τράπεζες που εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από τα πάνελ που διαμορφώνουν τα διατραπεζικά επιτόκια θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ενδεχομένως να κληθούν να συμμετάσχουν ξανά», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.
Το σκάνδαλο και η αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο με το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα διατραπεζικά επιτόκια αναφοράς οδήγησε πέντε τράπεζες (BayernLB, Radobank, Raiffeisen, DekaBank και Citi) να αποσυρθούν από το πάνελ που καθορίζει το Euribor, με αποτέλεσμα τα μέλη του να μειωθούν σε 39.
Ήδη, ο κ. Μπαρνιέ έχει ζητήσει από δύο ρυθμιστικά όργανα – την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών – να ορίσει τις τράπεζες που θα πρέπει να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στη διαμόρφωση των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς. Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης φαίνεται να έχει αρκετές ρωγμές.