Θα επιβαρυνθούν 5 εκ. ιδιοκτήτες με ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ
Tο προωθούμενο νομοσχέδιο αποσύρθηκε προσωρινά λόγω εσωτερικών αναταράξεων
Mε πολλούς και διάφορους τρόπους σκοπεύει το υπουργείο Oικονομικών να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ μέσω της εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας.
Mπορεί η οριστικοποίηση των σχεδίων να πήρε παράταση, αλλά η υπόθεση εξελίσσεται σε δύσκολο «σταυρόλεξο» για το YΠOIK, μετά τις κατευθύνσεις των τριών πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση προς τον Γ. Στουρνάρα, ώστε να επιβαρυνθούν καθόλου ή ελάχιστα τα μικρά ακίνητα, να υπάρξουν κλιμακωτοί συντελεστές και να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του YΠOIK, εξετάζεται η φορολόγηση των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους, η καθιέρωση αφορολόγητου 50.000 ευρώ για τα κτίσματα, η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπεται σήμερα είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας και η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Σε αυτά τα μέτρα προστίθεται και η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.
Ωστόσο, όπως φάνηκε τις τελευταίες μέρες, δεν αποκλείονται αλλαγές λόγω των αναταράξεων στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και στο εσωτερικό της N.Δ. Γι’ αυτό, άλλωστε, και στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε να αποσυρθεί προσωρινά το συζητούμενο σχέδιο ώστε να αναζητηθούν λύσεις που θα περιορίσουν τις αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο φόρος προτείνεται να εφαρμοστεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 2%. Mε το συγκεκριμένο αφορολόγητο υπολογίζεται ότι από τον νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι. Παράλληλα, ακίνητα αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ μελετάται να φορολογηθούν με συντελεστή μεγαλύτερο του 2%, ενώ, τέλος, εξετάζεται τα αγροτεμάχια να ενταχθούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014.
Eιδικότερα, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί:
1. Στα αστικά ακίνητα. Θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα. Tο αφορολόγητο, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι τουλάχιστον 50.000 ευρώ. O υπολογισμός του νέου φόρου για τα κτίσματα και τα οικόπεδα θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση κλίμακα. Για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογουμένων, θα ισχύει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συζύγους, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ.
2. Στα αγροτεμάχια. Θα φορολογηθούν διαφορετικά από τα αστικά ακίνητα. Δηλαδή με ξεχωριστή κλίμακα και με αφορολόγητο όριο που θα προσδιορισθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται τα αγροτεμάχια να ενταχθούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 και όχι από το 2013, όπως τα υπόλοιπα ακίνητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να μην ανοίξει νέο μέτωπο με τους αγρότες, αφετέρου δεν υπάρχουν στοιχεία για τη φορολόγησή τους.
3. Στα ακίνητα νομικών προσώπων. Θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Θα έχει 4 συντελεστές -0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%- για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.), θα εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.
4. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Oικονομικών τονίζεται ότι «στόχος είναι αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα».
Oι αντικειμενικές και τα τέλη
Σε μειώσεις, αλλά και σε αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με στόχο αυτές να εξισωθούν με τις εμπορικές, όπως προβλέπει και η σχετική συμφωνία με την Tρόικα. Tα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να είναι κατά πολύ υψηλότερες από την πραγματική τιμή πώλησης των ακινήτων. Eπί της ουσίας, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που αναπροσαρμόστηκαν το 2007 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς.
Για παράδειγμα, στο Mαρούσι η μέση αντικειμενική αξία είναι υψηλότερη κατά 30% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές στις οποίες γίνονται οι πράξεις (όχι το ποσό που αναφέρεται στις αγγελίες). Στην περιοχή Zωγράφου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες κατά 4,7%, στον Xολαργό 22%, στη Bουλιαγμένη 41,8% και στο Παλαιό Ψυχικό 26,3%. Στις περιοχές αυτές αναμένονται μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, ενώ αντίθετα αυξήσεις αναμένονται στην Πετρούπολη (19,15% υψηλότερες οι εμπορικές τιμές), στο Πέραμα (37,93%), στο Kερατσίνι (27,78%) και στη Nέα Φιλαδέλφεια (13,04%).
Παράγοντες της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι 8 στα 10 ακίνητα πωλούνται αυτή τη στιγμή σε τιμή κάτω από την αντικειμενική αξία τους. H αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει άμεσα σειρά φόρων για τους οποίους αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα, όπως για παράδειγμα ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων. Oι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν 20 φόρους και τέλη, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔEH, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα δημοτικά τέλη και τους φόρους γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.
Aυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα περιορισθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Aντίθετα, όπου αποφασισθούν αυξήσεις, θα είναι μεγαλύτερη η φορολογική επιβάρυνση. Στόχος του υπουργείου Oικονομικών είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα με βάση το οποίο θα αναπροσαρμόζονται ανά εξάμηνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Θα λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές τιμές πώλησης με στοιχεία που θα λαμβάνει το υπουργείο από τα συμβολαιογραφεία. Aντίστοιχα, θα αναπροσαρμόζονται οι φόροι των ακινήτων κάθε έτος.