Τι προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της NCH Capital για το «φιλέτο»
Μεγάλα σχέδια έχει το δίδυμο των George Rohr και Moris Tabacinic της NCH Capital για την Κασσιόπη. Το επενδυτικό τους πλάνο όμως θα προχωρήσει, όπως φαίνεται, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τοπικών παραγόντων και βουλευτών του νησιού που κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» και θέτουν μια σειρά από ενστάσεις.
Το τίμημα των 23 εκ. ευρώ (συν άλλα 2,5 εκ. ευρώ σε βάθος εξαετίας) σηκώνει πολλή συζήτηση, αφού μιλάμε για ένα μοναδικό «φιλέτο», στην καλύτερη περιοχή της Κέρκυρας, που συνορεύει με τα κτήματα των Ρότσιλντ και του Ανιέλι και ουσιαστικά παραχωρήθηκε για 99 χρόνια έναντι 50.000 ευρώ το στέμμα, ή ετήσιο μίσθωμα γύρω στις 255.000 ευρώ για όλη την έκταση, την ώρα που οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή κινούνται σε πολλαπλάσιο μέγεθος.
Από την άλλη, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ «μετρούν» το τίμημα στα 100 εκ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και το κόστος της επένδυσης περί τα 75 εκ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι αξιοποιήσιμο είναι ένα μόνο μέρος της έκτασης, (170 από τα συνολικά 490 στρέμματα). Αυτό που μέτρησε περισσότερο είναι το μεγάλο πολιτικό κόστος, αλλά και οι αυτονόητες επιπτώσεις στις ήδη βεβαρυμμένες σχέσεις με την τρόικα, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ναυαγούσε, αφού η NCH Capital ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος επενδυτής.
Τα σχέδια
Το σίγουρο είναι ότι το δίδυμο των Αμερικανών επενδυτών έβαλαν πλώρη για την Κέρκυρα έχοντας από πριν καταρτίσει ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο ποντάροντας στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και προσδοκώντας σε μεγάλα κέρδη, όπως έχει δείξει και η αντίστοιχη δραστηριότητά τους στο real estate κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.
Στα σχέδιά τους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβλέπεται ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα 36.000 τ.μ. της οικοδομήσιμης επιφάνειας. Το ξενοδοχείο δεν πρόκειται να είναι κάποιο γιγαντιαίο πολυώροφο οικοδόμημα, αλλά στόχος είναι να έχει αρχιτεκτονικά ιδιαίτερο χαρακτήρα και να δένει αρμονικά με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και το πρεστίζ της περιοχής.
Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά στην ανέγερση πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Θα πρόκειται ουσιαστικά για συγκρότημα με βίλες για τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας παραχώρησης σε εύπορους ιδιώτες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι βίλες θα αναπτυχθούν γύρω από το ιδιωτικό δάσος που περιέχεται στην έκταση.
Το παζλ της αξιοποίησης συμπληρώνεται από μαρίνα που θέλουν να κατασκευάσουν για τον ελλιμενισμό των θαλαμηγών των πελατών του συγκροτήματος. Ιδιαίτερο ατού του ακινήτου είναι η παραλία 725 μέτρων που ανήκει στην υπό αξιοποίηση έκταση, αλλά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα παραμείνει προσβάσιμη για τους πολίτες.
Αν και η Κασσιόπη αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κέρκυρας, (την επισκέπτονται γύρω στους 700.000 τουρίστες το χρόνο), το target group των Rohr και Tabacinic για τη συγκεκριμένη επένδυση αφορά πλούσιους ξένους που θα θελήσουν να κάνουν διακοπές ή να αποκτήσουν μόνιμη πρόσβαση στο πολυτελές συγκρότημα.
Στα όπλα τους συγκαταλέγεται το γεγονός ότι διαθέτουν ένα μεγάλο πελατολόγιο, από τις διάφορες επενδύσεις τους ανα τον κόσμο, με έμφαση στους μεγιστάνες της νέας τάξης των ισχυρών του χρήματος από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ στοχεύουν και στην προσέλκυση των παραδοσιακών κροίσων των αραβικών χωρών.
Οι δύο αχώριστοι επιχειρηματίες, που συνδέονται και με εξ αγχιστείας συγγενική σχέση, ήταν από τους πρώτους που μυρίστηκαν το «Ελ Ντοράντο» των ανατολικών χωρών μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ήταν τόσο το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που στην αγορά είναι γνωστοί και ως «Ρώσοι». Εκεί άρχισαν να επενδύουν από το 1991 σε προσωπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τις μεγάλες ευκαιρίες που προέκυψαν από τα συντρίμμια της υπερδύναμης και το 1993 ίδρυσαν NCH Capital που οργανωμένα πια επικέντρωσε σε real estate και πρώην κρατικές εταιρίες.
Έτσι, όταν άλλοι επενδυτές από τη Δύση έβαζαν πλώρη προς Ανατολάς, εκείνοι ήδη μετρούσαν εντυπωσιακές αποδόσεις. Το NCH Capital, με έδρα τη Ν.Υόρκη είναι σήμερα ένας από τους γνωστούς επενδυτικούς ομίλους στις ΗΠΑ, διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 3,5 δις δολάρια στις αγορές της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης, με έμφαση σε μετοχές, ακίνητα, γεωργικές επιχειρήσεις και private equities, έχοντας τοποθετήσεις σε πάνω από 110 εταιρίες διαφόρων κλάδων. Από το 1993 έχουν δημιουργήσει 21 funds, στα οποία έχουν τοποθετήσει κεφάλαιά τους από αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Αν και το real estate δεν είναι το μοναδικό γερό χαρτί τους, σε αυτό διαθέτουν τεράστια πείρα, έχοντας ήδη μια εικοσαετή παρουσία με εμπορικά και οικιστικά projects σε Ρωσία, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία, Ρουμανία Ουκρανία κ.α., με επενδύσεις που εκτείνονται σε 7 εκατ. στρέμματα και ξεπερνούν σε αξία το 1 δις δολάρια. Στο real estate χρησιμοποιούν δύο βασικούς βραχίονες, με έδρα τα νησιά Cayman, μέσω των οποίων συμμετείχαν και στο διαγωνισμό για την Κασσιόπη, ενώ είναι και μέσα στους επτά υποψήφιους μνηστήρες και για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο. Από τοπικούς φορείς και βουλευτές
Έντονες αντιδράσεις
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το «φιλέτο» της Κασσιόπης προκαλεί έντονες αντιδράσεις από πλευράς Δήμου, τοπικών παραγόντων και βουλευτών της Kέρκυρας. Ο δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής έχει ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης του κτήματος στον Δήμο Κέρκυρας για μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού, ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της παραχώρησης της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, δηλώνει ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα καταπάτησης ή παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών προς το ακίνητο και τις παραλίες της περιοχής.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την πλευρά της είχε ζητήσει την εξαίρεση της Kασσιόπης από την αξιοποίηση και την κήρυξη της ευρύτερης περιοχής σε «προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό». Ως «ξεπούλημα» και «εθνικής εμβέλειας περιβαλλοντικό έγκλημα», χαρακτηρίζουν την παραχώρηση της Κασσιόπης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη και Στ. Σαμοΐλης, που βάζουν και θέμα «εθνικής ασφάλειας» λόγω της ύπαρξης του παρατηρητηρίου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ προειδοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα θεωρήσει τίποτα ως τετελεσμένο».
Ακόμη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Α. Γκερέκου ζητεί διευκρινίσεις για τα ακριβή σχέδια των επενδυτών, για το τι προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό του ακινήτου σχετικά με τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επίσης για τη μέθοδο αποτίμησης και τη συμμετοχή του δημοσίου στη μελλοντική υπεραξία της επένδυσης.