Δέλεαρ οι υπερδιπλάσιες αποδόσεις της υδροπονίας και οι προβλέψεις για ανάκαμψη τιμών σε βαμβάκι-σιτηρά
«Θησαυρό» κρύβει στα… σπλάχνα του ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρίες έχουν επιδοθεί στο… κυνήγι του «πράσινου πλούτου», ειδικά στον αγροτικό κλάδο, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης η «επιστροφή» στο… χωράφι αποτελεί εγγύηση. Όχι μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην γεωργία με μια αυξητική τάση της τάξεως του 10% τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και για ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών που παλαιότερα ίσως και να μην περίμενε η αγορά ότι θα ενδιαφερθούν έστω για τέτοιου είδους «εναλλακτικές» επενδύσεις.
Την… τιμητική τους, έχουν από το τέλος του 2011 οι υδροπονικές καλλιέργειες, οι οποίες παρουσιάζουν «χρυσές» αποδόσεις, ακόμη και υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις συμβατικές, ενώ εξασφαλίζουν μείωση του κόστους, ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής και σταθερής ποιότητας με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον.
Δεν είναι τυχαίο πως στην Ολλανδία αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο καλλιέργειας, με την παραγωγή ντομάτας να υπερβαίνει τους 100 τόνους ανά στρέμμα. Τα μεγέθη είναι ενδεικτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως στην Ελλάδα με την παραδοσιακή μέθοδο καλλιέργειας, η απόδοση των 20 τόνων ανά στρέμμα… θεωρείται πετυχημένη.
Αυτές τις προοπτικές θέλουν να αξιοποιήσουν και επιχειρηματίες που στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση (Chipita, Πλαστικά Θράκης), παρόλο που το κόστος για την αρχική επένδυση της υδροπονίας είναι αυξημένο. Γίνεται απόσβεση αργότερα, αφού και το νερό που χρησιμοποιείται, είναι κατά 40%- 60% λιγότερο σε σχέση με τις συμβατικές, αλλά και στα λιπάσματα γίνεται εξοικονόμηση της τάξεως του 50%.
Πολλές είναι όμως, και οι εταιρίες, οι οποίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην γεωθερμία (Πλαστικά Θράκης), αλλά και σε δραστηριότητες που συνδέονται με εμπορεύματα, όπως το βαμβάκι, η ζάχαρη, η μαστίχα και τα σιτηρά (Επίλεκτος, Κορρές, Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα), κινούμενες με «πυξίδα» τις εκτιμήσεις επενδυτικών τραπεζών (όπως της Commerzbank). Aυτές προβλέπουν για το 2013 ανάκαμψη σε σιτηρά και βαμβάκι, με τις τιμές να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 80 σεντς ανά λίμπρα στην δεύτερη περίπτωση, να παρουσιάζουν αύξηση 12% στη ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι οι αναλυτές εκείνοι που «βλέπουν» εγγυημένα κέρδη και από την χρήση του κριθαριού.
Τέλος, μία ακόμη τάση που παρατηρείται στις εισηγμένες εταιρίες, είναι και εκείνη των εξαγωγών κρασιού και λαδιού προς χώρες του εξωτερικού (Ικτίνος Μάρμαρα κ.α.), ενώ πολλές είναι και εκείνες που δηλώνουν πως αναζητούν ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν μέσα από καινοτομίες στον αγροτικό τομέα (Νηρέας, Κουτσολιούτσος κ.α.).
Κοινό σημείο όλων των παραπάνω, παρόλ’ αυτά, εκτός από τα έσοδα και τα κέρδη τα οποία μπορεί να τους αποφέρει η νέα αυτή δραστηριότητα, είναι ότι στηρίζεται ταυτόχρονα η ελληνική παραγωγή, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που μεγάλες εταιρίες συνάπτουν συμφωνίες με Έλληνες παραγωγούς για να μπορέσουν να προβούν σε εξαγωγές.
Την ίδια στιγμή η ελληνική γη αποτελεί «αντίδοτο» μέσα στην οικονομική κρίση, όταν παραδοσιακές δραστηριότητες πολλών ομίλων έχουν πληγεί σημαντικά και αναζητούν νέες διεξόδους.
WONDERPLANT: ΠΡΩΤΟΣ «ΔΙΔΑΞΑΣ» ΤΗΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑΣ…
Με την επένδυση 24 εκ. ευρώ στην Δράμα
Πρώτος «διδάξας» στο κομμάτι της υδροπονίας αποτελεί ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita που μαζί με τέσσερις ακόμη επιχειρηματίες, τους κ.κ. Σταύρο Νένδο (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια (πρώην ιδιοκτήτης της Goody’s), Μιχάλη Αραμπατζή (Ελλ. Ζύμη) και Θέμη Μακρή προχώρησαν πριν από ενάμιση χρόνο στην πρωτοποριακή επένδυση, ύψους 24 εκατ. ευρώ, ιδρύοντας την Wonderplant για την παραγωγή ντομάτας στην περιοχή Πετρούσα της Δράμας.
Η μονάδα εκτιμάται πως το 2012 παρήγαγε περίπου 7.000 τόνους ντομάτας, καλύπτοντας το 1% της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία εκτιμάται στους 700.000 τόνους, ενώ ένας από τους βασικούς στόχους της διοίκησης είναι οι εξαγωγές. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι το καινοτόμο αυτό πείραμα έχει πετύχει, είναι και η απόφαση των μετόχων να προχωρήσουν στην δημιουργία στην ίδια περιοχή μιας ακόμη παρόμοιας μονάδας καλλιέργειας ντομάτας, αξιοποιώντας την ολλανδική τεχνογνωσία.
Η ίδια «ομάδα» προωθεί στη ΒΙ.ΠΕ του Κιλκίς και την δημιουργία πρότυπης μονάδας εκτροφής γαρίδας με γόνο από το εξωτερικό, κάτω από το εταιρικό σχήμα «Ελληνική Γαρίδα ΑΕ». Η εταιρία αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στην παραγωγή και εμπορία γαρίδας, αλλά και σε επιπλέον πεδία του ευρύτερου κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας- υδατοκαλλιέργειας, που εξακολουθεί να είναι ένας από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της εγχώριας παραγωγής.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
Στροφή στα θερμοκήπια μέσω… γεωθερμίας
Στα… χνάρια της ομάδας Θεοδωρόπουλου ετοιμάζεται να κινηθεί και η Πλαστικά Θράκης της οικογένειας Χαλιωρή, η οποία προχώρησε στην δημιουργία θυγατρικής, «Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ». Δραστηριότητά της θα είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή επίσης της υδροπονικής μεθόδου και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την γεωθερμία που επιτρέπει την παραχώρηση των εν λόγω εκτάσεων προς αξιοποίηση σε ιδιώτες, ήταν το έναυσμα για να λάβει «σάρκα και οστά» το σχέδιο της εισηγμένης στην περιοχή.
Η θερμοκηπιακή μονάδα θα εδρεύει στον δήμο Τοπείρου και πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας.
Ο σχεδιασμός της επένδυσης περιλαμβάνει δύο στάδια: το πρώτο, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ ξεκινά άμεσα και προβλέπει την ανάπτυξη θερμοκηπίου 20 στρεμμάτων, την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων επανεισαγωγής καθώς επίσης και την δημιουργία υποδομών δικτύου. Το δεύτερο- με ορίζοντα δεκαετίας και προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ- προβλέπει την επέκταση της θερμοκηπιακής εγκατάστασης στα 100 στρέμματα, μόλις βρεθούν τα γεωθερμικά ρευστά. Η 25ετής σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Ερασμίου- Μαγγάνων, υπεγράφη πριν από δύο εβδομάδες.
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ
H καινοτομία με το οργανικό βαμβάκι
Η Επίλεκτος, έχει δραστηριότητα στους τομείς του βάμβακος και του νήματος, ενώ έχει λάβει και πιστοποιητικό από τον ελβετικό Οργανισμό IMO, προχωρώντας στην παραγωγή και διάθεση νημάτων από οργανικό βαμβάκι.
Μια καινοτομία που έχει βάλει σε νέα… τροχιά για την ανάπτυξη φιλικών και σύγχρονων προϊόντων και τεχνολογιών που βελτιώνουν την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
H «Eπίλεκτος» μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μεταξύ των βασικών διεκδικητών και της Eλληνικής Bιομηχανίας Zάχαρης, αλλά τελικά δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού. Όπως και να έχει πάντως, η υπόθεση της EBZ έχει το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί συνδέεται με την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, την τευτλοκαλλιέργεια, με το αγροτικό εισόδημα, με την ελληνική προσπάθεια δημιουργίας μιας ελληνικής αγροτικής βιομηχανίας, μιας ιστορίας που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’60.
Aν προσθέσει κανείς ότι η εταιρία έχει περάσει σε κερδοφόρο τροχιά και οι προβλέψεις διεθνώς για την τιμή της ζάχαρης συνηγορούν σε αύξηση 12% το τρέχον έτος, τότε κατανοεί και το ενδιαφέρον του Eυριπίδη Δοντά για τη διεκδίκησή της μέχρι πρότινος. ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ Από τα μάρμαρα… στο λάδι και το κρασί Από πέρυσι ακόμη, η Ικτίνος Μάρμαρα είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των αγροτικών προϊόντων και κυρίως στην εξαγωγή λαδιού και κρασιού προς την Κίνα. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, ήρθε σε επαφή και έκανε συζητήσεις με αγροτικό συνεταιρισμό από την Ζάκυνθο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ε. Χαϊδάς θέλει να αξιοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο που έχει αποκτήσει η Ικτίνος στο εξωτερικό και ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, όπου έχει εισπράξει έντονο ενδιαφέρον από την συγκεκριμένη αγορά για το ελληνικό κρασί και το λάδι.
Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ο όμιλος αποφάσισε και την τροποποίηση του καταστατικού του, ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει στις δραστηριότητές της και την παραγωγή και εμπορία γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένας ναι μεν νέος τομέας για την εταιρία, αλλά με προοπτικές να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο μέλλον, όπως προβλέπει η διοίκηση. Ειδικά από την στιγμή που οι εξαγωγές μαρμάρου αντιπροσωπεύουν το 80%- 85% επί του συνολικού της τζίρου με την μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στην Ασία, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνεργάτες της περιοχής μπορούν να αξιοποιηθούν και για την προώθηση των νέων επενδυτικών της πλάνων.
ΑΘΗΝ. ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Κέρδη από τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού
Την συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού εφαρμόζουν δύο ζυθοποιίες, η Αθηναϊκή και η Ολυμπιακή της οικογένειας Χήτου, «ανακαλύπτοντας» έτσι και το… χωράφι. Η μεν πρώτη εφαρμόζει την συγκεκριμένη μέθοδο από το 2008, ενώ η ηπειρώτικη εταιρία από το 2011. Οι δύο όμιλοι κάνουν συμβόλαια με συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών με τιμές ασφαλείας προμήθειας του προϊόντος (κριθαριού), οι οποίες το 2012 κυμάνθηκαν από 17 έως 22 λεπτά. Οι εταιρίες αγοράζουν τις ποσότητες του κριθαριού για την παραγωγή της μπίρας και οι μέθοδοι καλλιέργειας που καθορίζονται, είναι βιολογικές. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με 1.100 παραγωγούς που καλλιεργούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα κριθαριού. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία «θέρισε» για πρώτη φορά το 2012, προσδοκώντας στην παραγωγή 100.000 κιλών.
Μάλιστα, η οικογένεια Χήτου θέλοντας να στηρίξει την ελληνική γεωργία και να επενδύσει στην πρώτη ύλη, δημιούργησε τον πρώτο της πειραματικό αγρό, έκτασης 200.000 τ.μ. στην περιοχή της Θήβας. Στόχος της είναι να τριπλασιάσει τις εκτάσεις της μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Μάλιστα, έχουν αναπτύξει συνεργασία και με ομάδες γεωπόνων και συμβούλων που επιβλέπουν τις καλλιέργειες και επισημαίνουν ποιες είναι οι πιο αποδοτικές.
ΚΟΡΡΕΣ- APIVITA
«Καλλωπίζουν» συμφωνίες με αγροτικούς συνεταιρισμούς
Ο κλάδος των φυτικών καλλυντικών δεν θα μπορούσε να είναι «απών» από επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Η μεν «Κορρές Φυσικά Προϊόντα», όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αντλεί τις πρώτες ύλες των προϊόντων της από την φύση. Η εταιρία έχει αναπτύξει μάλιστα ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με αγροτικούς συνεταιρισμούς και τοπικές κοινωνίες (π.χ. Χίος) με σκοπό την συλλογή και χρήση εξειδικευμένων αγροτικών προϊόντων.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι μέχρι τώρα συνεργασίες στα προϊόντα της μαστίχας και του κρόκου Κοζάνης με τον εισηγμένο όμιλο να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλες ανάλογες επιχειρηματικές συμφωνίες. Τα προϊόντα αυτά μάλιστα είναι τοποθετημένα και στα ράφια των «Mastiha Shops», όπου η οικογένεια Κορρές διατηρεί και μετοχικό ποσοστό μαζί με μια ομάδα άλλων επιχειρηματιών και εφοπλιστών.
Η Apivita των κ.κ Νίκου και Νίκης Κουτσιανά έχει πραγματοποιήσει επίσης σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των φυτικών καλλυντικών και γενικότερα προϊόντων και έχει αναπτύξει δίκτυα συνεργατών με αγροτικές περιοχές για να προμηθεύεται τους «καρπούς» της φύσης.
ΝΗΡΕΑΣ- ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ
Ψάχνουν ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα
Στις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν μέσα από καινοτομίες στον αγροτικό τομέα, έχει αναφερθεί πολλές φορές ο Αριστείδης Μπελλές της Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά έσοδα και πολλές νέες θέσεις εργασίας μέσα στην οικονομική κρίση. Ο ίδιος μάλιστα, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τυχόν ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν στον πρωτογενή κλάδο και είναι έτοιμος να τις αξιοποιήσει.
Έκπληξη προκαλεί σε πολύ κόσμο, η πρωτοβουλία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (Gineagrotis.gr), όπου ο καταναλωτής επιλέγει το κτήμα (100 τ. μ.) και τα βιολογικά λαχανικά που θέλει, ο αγρότης τα καλλιεργεί αντ’ αυτού και του τα αποστέλλει στο σπίτι του ανά εβδομάδα για έναν χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι μεσάζοντες και ως εκ τούτου μειώνονται και οι τιμές. Μια ιδέα πρωτοποριακή, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπου οι περικοπές στα εισοδήματα είναι δραστικές και η ακρίβεια στα ράφια των αλυσίδων του λιανεμπορίου τροφίμων «μαστίζει».
Μία ακόμη έκπληξη θα δοκιμάσει η αγορά και αν τελικά υλοποιήσει το πλάνο που έχει στα… σκαριά εισηγμένη με βασικό της αντικείμενο την μεταλλουργία, η οποία ερευνά την δυνατότητα διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της με νέες δραστηριότητες και σε αυτές συγκαταλέγεται και ο αγροτικός τομέας. Βέβαια, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα ενταχθούν στον εισηγμένο όμιλο ή θα αποτελέσουν προσωπικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των βασικών της μετόχων.