Θέμα υπογραφής νέας συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης θα θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως υπογράμμισε μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα αποστείλει επιστολή προς τον Φώτη Κουβέλη για να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ και θα καλέσει και τις διάφορες κινήσεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις για τον ίδιο λόγο.
Ο κ. Βενιζέλος έδωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένα σαφές στίγμα των δικών του προθέσεων αναφορικά με την ιδεολογική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, οριοθετώντας το κόμμα προς τα αριστερά, στα όρια του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον θεωρεί ότι δεν ανήκει στην Κεντροαριστερά και τον ταύτισε εν πολλοίς με τη «Χρυσή Αυγή», τονίζοντας ότι με τα δύο αυτά κόμματα το ΠΑΣΟΚ έχει ανοιχτό μέτωπο. Ο κ. Βενιζέλος δεν οριοθέτησε το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά και τη ΝΔ, κατεύθυνση προς την οποία το Κίνημα είχε οριοθετηθεί από την ίδρυσή του.
Η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον κ. Κουβέλη θα αποσταλεί ίσως και σήμερα και θα είναι πρόσκληση συμμετοχής στον προσυνεδριακό διάλογο, με κείμενα και τοποθετήσεις, είτε δια της φυσικής παρουσίας στελεχών, είτε ηλεκτρονικά. Όπως είπε δεν έχει κανένα νόημα ένας χαιρετισμός από τα κόμματα κάθε τέσσερα χρόνια σε ένα Συνέδριο.
Συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο θα ζητήσει και από τις διάφορες κινήσεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ωστόσο, δύο αναφορές του κ. Βενιζέλου ίσως δημιουργήσουν κάποια προβλήματα σε αυτή την επιδίωξη. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ορισμένα στελέχη τέτοιων κινήσεων που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ (αλλά και σε εντός των τειχών στελέχη) λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «ουρά», αλλά η γάτα και μάλιστα εφτάψυχη, η οποία θα βοηθήσει, ώστε να απαλλαγεί το Κίνημα από ορισμένα «πολιτικά ερπετά».
Η δε δεύτερη αναφορά του κ. Βενιζέλου αφορά στη δράση τέτοιων ατόμων όσο ήταν στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην περίοδο της δικής του προεδρίας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» που λειτουργούσε μέσα στο «ηττημένο ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να θέσει θέμα υπογραφής «νέας επίκαιρης συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων» θέτοντας τέσσερις προϋποθέσεις γι αυτήν:
– Να μην ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
– Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
– Εθνικό φορολογικό σύστημα.
– Μετατροπή του συστήματος ανακεφαλαιοποίησης και σύνδεσή του με το μέλλον της ανάπτυξης.