Στα 606 εκατ. ευρώ οι ζημιές που κατέγραψαν το 2012 οι σλοβενικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της βαλκανικής αυτής χώρας Μάρκο Κράνιετς, στη διάρκεια των εργασιών του τραπεζικού φόρουμ, στη Λιουμπλιάνα.
Οι εκτιμώμενες ζημίες των τραπεζών το 2012 είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2011 (539 εκατ. ευρώ) και το 2012 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενίας «κλείνει» το έτος με αρνητικό πρόσημο, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία αναδιάρθρωσης της πραγματικής οικονομίας, προσθέτοντας την ανάγκη μιας αντίστοιχης “παρέμβασης” στις τράπεζες, των οποίων οι επιδόσεις είναι φτωχές, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναφερόμενος στο μοντέλο με το οποίο θα μπορούσε να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγεί από όσα το οδηγούν σε ζημίες, ο κ. Κράνιετς τόνισε ότι είναι δύσκολο και για τον ίδιο να καταλήξει στο καλύτερο μοντέλο για την «ανάρρωση» των τραπεζών. Το πρώτο μοντέλο, είπε, είναι η ίδρυση μιας «κακής τράπεζας», την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση, με στόχο να «απορροφήσει» ορισμένα από τα επισφαλή δάνεια ύψους έξι δισ.ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες και ήδη όρισε τέσσερα μη εκτελεστικά στελέχη.
Το δεύτερο μοντέλο είναι η διοχέτευση κεφαλαίου στη Nova Ljubljanska Banka (MLB) και στις άλλες δύο τράπεζες, των οποίων το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ανήκει στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κράνιετς εκτιμά ότι θα πρέπει πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθούν οι κρατικές τράπεζες και στη συνέχεια να τεθούν σε διαδικασία πώλησης.