Σήμερα επισκέπτεται τις Βρυξέλλες ο αυταρχικός ηγέτης του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, σε μιαν επίσκεψη για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι προήλθε από πρόσκληση του Χοσέ Μπαρόζο, πλην όμως οι πάντες αποποιούνται την ευθύνη… Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Χοσέ Μπαρόζο αρνήθηκε ότι η Επιτροπή προσκάλεσε τον κ. Καρίμοφ παραπέμποντας την ευθύνη στο ΝΑΤΟ ή το Βέλγιο.
Οι βελγικές αρχές αρνήθηκαν ότι προσκάλεσαν τον Ουζμπέκο Πρόεδρο σημειώνοντας εξάλλου ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση υπουργού μαζί του. Το ΝΑΤΟ διέψευσε ομοίως την πρόσκληση, από τα γραφεία του Προέδρου Βαν Ρομπάι και της βαρόνης Άστον διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα συνάντηση με τον κ. Καρίμοφ, ενώ αντίθετα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, κατά ορισμένες πληροφορίες και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Το θέμα της επίσκεψης πήρε διαστάσεις στις Βρυξέλλες, καθώς ο κ. Καρίμοφ καταγγέλλεται για την αιματοχυσία του 2005, όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών σκοτώνοντας περίπου 1.000 άτομα. Επίσης, τα σχολεία κλείνουν την περίοδο συλλογής του μπαμπακιού για να υπάρχει διαθέσιμη παιδική εργασία στα χωράφια, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις (Human Rights Watch) τον καταγγέλλουν ότι επί της Προεδρίας του «βράστηκε ζωντανός» μουσουλμάνος κρατούμενος και ότι η πρακτική των συλλήψεων και των βασανισμών είναι συνήθης στη χώρα του.
Η επίσκεψη έρχεται στη συνέχεια μιας περιοδείας του κ. Μπαρόζο στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, αλλά και σε μιαν ευαίσθητη συγκυρία – καθώς η Επιτροπή εγκαλείται για καθυστερημένα αντανακλαστικά στην περίπτωση της Τυνησίας, ενώ έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία. Για τον λόγο αυτό και στη μομφή ότι η Επιτροπή αποδίδει μεγαλύτερο βάρος στα ενεργειακά θέματα από τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί υποστήριξε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ελλείμματα, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά και στις σημαντικές αδυναμίες σε κάποιους τομείς».
Ωστόσο, παρά την καταγγελία για ιδιοτελή στάση της Επιτροπής, κατά ορισμένες πληροφορίες, το Ουζμπεκιστάν έχει ελάχιστη αξία ως χώρα ενεργειακής προμήθειας, καθώς οι αποδόσεις των κοιτασμάτων του κατευθύνονται στη Ρωσία με την οποία είναι συμβατικά δεσμευμένο. «Αν πρόκειται να πουλήσεις τη ψυχή σου, πούλα την τουλάχιστον σε καλή τιμή» παρατήρησε ο Ά. Στρέλχαιμ από το ινστιτούτο I.C.G. και προσέθεσε πως στη δεδομένη περίπτωση όμως «δεν υπάρχει κανένα κέρδος για την ΕΕ. Είναι ακατανόητο».