«Φρένο» στη συζήτηση για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο έβαλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
«Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο δημόσιο, διότι μια τέτοια πρακτική δε θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων – διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς».
Τα παραπάνω αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ενδεχόμενο κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων.
«Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά ποινικά και λοιπά μέτρα αθροιστικά ή για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.
Θυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και πάσης φύσεως ασφαλιστικά βοηθήματα για τα χρέη προς το δημόσιο.
Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει εξάλλου πως δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό τους μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ τους, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες, όπως σημειώνει ο υφυπουργός.
Ειδικά για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι συστήθηκε Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία για την είσπραξη οφειλών σημαντικού ύψους, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών.
Ενημερώνει τέλος ότι σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν πρόσφατα οι διατάξεις που επιτρέπουν την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων.