Η φρουκτόζη διατηρούσε για πολύ καιρό τη φήμη ενός υγιεινού προϊόντος, ειδικά για διαβητικούς. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η άμετρη κατανάλωσή της μπορεί να έχει αισθητές επιπτώσεις στην υγεία.
Η φρουκτόζη είχε κατακλύσει την αγορά αποκτώντας για μεγάλο διάστημα τη φήμη του ιδανικού υποκατάστατου της κοινής ζάχαρης. Χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή κάθε είδους διατροφικών προϊόντων για διαβητικούς, όπως σοκολάτες και μπισκότα φρουκτόζης, ενώ δεν άργησε να εξαπλωθεί και σε προϊόντα που απευθύνονταν σε όλες τις καταναλωτικές ομάδες.
Κι ενώ οι ευεργετικές ιδιότητες της φρουκτόζης διαφημίζονταν ευρέως, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις και τα περιστατικά που καταδεικνύουν μάλλον το αντίθετο.
Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση φρουκτόζης, που αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία.
Τα δυσάρεστα συμπτώματα γίνονται σε πολλούς ανθρώπους αισθητά αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει φρουκτόζη. Αυτά μπορεί να ξεκινούν από αίσθημα φουσκώματος και να φτάνουν μέχρι στομαχικούς σπασμούς και οξεία διάρροια.
Σε κάποιες περιπτώσεις λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να προκληθεί αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταθλιπτικές εκδηλώσεις.
Εν δυνάμει επικίνδυνη και για τους υγιείς
Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) απευθύνει το τελευταίο διάστημα συστάσεις σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη να αποφεύγουν την κατανάλωση φρουκτόζης που εμπεριέχεται σε πολλά διατροφικά προϊόντα.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του BfR δεν ισχύουν μόνο για τους διαβητικούς. «Μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης προκαλούν επιπτώσεις στη λειτουργία του μεταβολισμού όλων των ανθρώπων, επειδή η φρουκτόζη συμβάλλει στην ταχύτερη και σε μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγή λιπαρών οξέων συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη», υπογραμμίζει ο Στέφαν Μπίσοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χόενχαϊμ.
Ωστόσο, ο κίνδυνος που απορρέει από την υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους υγιείς ανθρώπους. Ακόμη και αυτοί ενδέχεται να υποστούν βλάβες στην υγεία τους έπειτα από μακροχρόνια και συστηματική κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας.
Μεταξύ άλλων αρνητικών, η φρουκτόζη μπορεί να αλλάξει τις τιμές των λιπιδίων που περιέχονται στο αίμα και να συμβάλει στο σχηματισμό πρωτεϊνών που προκαλούν αγγειακές βλάβες.
Τα προϊόντα ειδικά για διαβητικούς έχουν αποσυρθεί στο μεταξύ από τα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ, ωστόσο η φρουκτόζη εξακολουθεί να κρύβεται στα συστατικά πολλών κοινών διατροφικών προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα τα έτοιμα γεύματα και τα αναψυκτικά.
Πολύ συχνά μάλιστα, τεχνητά επεξεργασμένη φρουκτόζη περιέχεται σε γιαούρτι, παγωτό, κονσέρβες, σάλτσες ντομάτας (κέτσαπ) και πολλά άλλα προϊόντα διατροφής που καταναλώνονται κατά κόρον στην καθημερινότητα.