Η σημαντική κάμψη της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης συνέβαλλε στην υποχώρηση της ζήτησης για τις εργασίες του κλάδου μεταλλικών κατασκευών το 2011.
Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της Hellastat για τον εγχώριο κλάδο των μεταλλικών κατασκευών.
Η ύφεση έχει προκαλέσει περιορισμό πόρων στις επιχειρήσεις και αναβολή ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων για δημιουργία νέων βιομηχανικών και αποθηκευτικών χώρων. Συνεπώς, ο αριθμός των παραγγελιών για τις εταιρείες του κλάδου έχει μειωθεί σημαντικά.
Το 2011 ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων υποχώρησε κατά 42%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 η κάμψη διαμορφώνεται σε 26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Γενικότερα, η αγορά της κατοικίας διέπεται από σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών. Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων (250.000 περίπου αδιάθετες κατοικίες) και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιορισμού των στεγαστικών δανείων αλλά και του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.
Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον κλάδο προ-κύπτουν στον τομέα των κατασκευών κατοικιών και πολυόροφων κτιρίων γραφείων, τομείς οι οποίοι δεν είναι ακόμα διαδεδομένοι στην Ελλάδα. Τέλος, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τον κλάδο αναφορικά με την κατασκευή πυλώνων και γενικά την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 76 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
– Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος – εξαιρουμένης της ΜΕΤΚΑ Α.Ε της ο-ποίας τα θετικά αποτελέσματα προκαλούν ακραίες μεταβολές στο δείγμα – υποχώρησαν κατά 13,7% το 2011, με τη μέση κάμψη ανά επιχείρηση να φτάνει το -23,2%. Το 70% των εταιρειών υπέστη χαμηλότερα έσοδα συγκριτικά με το 2010.
– Επίσης, τα ΚΠΤΦΑ –χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ Α.Ε.- υποχώρησαν κατά 42%, ενώ εμφανίστηκαν προ φόρων ζημιές €6 εκ., έναντι κερδών σχεδόν €14 εκ. το 2010.
– Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε κατά 2,8 μονάδες σε 15,1%, συμπαρασύροντας το περιθώριο ΚΠΤΦΑ σε 9,7% (από 12,3% το 2010) ενώ το περιθώριο ΚΠΦ κατέστη οριακά αρνητικό.
– Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας σχηματίστηκαν σε 1,57 και 1,31 αντίστοιχα.
– Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στους 4 μήνες, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα αργού ρυθμού είσπραξης των Απαιτήσεων (7,5 μήνες για το 2011).
– Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1 προς 1. Ωστόσο, ο δείκτης κάλυψης τόκων υποχώρησε ση-μαντικά από 4,8 στις 2,2 φορές το 2011 ενώ τα φθίνοντα περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο -0,1%.