«Από τον Νοέμβριο έπρεπε να ψηφιστεί η ρύθμιση για τον Βοτανικό… κι ακόμη πάει κι έρχεται»
Ίσως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, η κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα, δεν προκάλεσε τόσες αντιπαραθέσεις, όσες δημιούργησε το νέο «Mall» που θέλει να φτιάξει ο Μπάμπης Βωβός στον Βοτανικό.
Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την αναστολή κατασκευής του εμπορικού κέντρου, η νομοθετική ρύθμιση για τη Διπλή Ανάπλαση που ετοίμασε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έχει προωθηθεί ακόμα στη Βουλή προς ψήφιση. Bρίσκεται στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα το project να παραμένει στα μπετά, απειλώντας το μέλλον της Μπάμπης Βωβός, της οποίας το mall του Βοτανικού είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της.
«Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Είναι κρίμα να μην μπορείς να επενδύσεις στον τόπο σου. Ειλικρινά, αν μπορούσα θα έφευγα από την Ελλάδα» λέει στη «DEAL» αγανακτισμένος και πικραμένος ο διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, Άρης Βωβός.
Λογικά η υπόθεσή σας φτάνει στο τέλος της.
Μια κουβέντα είναι αυτή. Παρατηρείται μία αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που δεν μπορώ να την καταλάβω. Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί, υπήρξε η αποδοχή από την προηγούμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει ως έχει. Έγιναν ερωτήσεις στη Βουλή και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα αναρτηθεί προς διαβούλευση η ρύθμιση και μετά από μία εβδομάδα θα ψηφιστεί στη Βουλή. Πέρασε ο Δεκέμβριος, φτάσαμε στα μέσα του Γενάρη και η ρύθμιση πάει κι έρχεται… Τώρα βρίσκεται υπό μελέτη στη νέα δημοτική αρχή.
Γιατί έπρεπε να ξαναπάει στον Δήμο, αφού υπήρχε ήδη αποδοχή;
Θα μπορούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος να είχε προωθήσει προς ψήφιση τη ρύθμιση εδώ και δύο μήνες. Τώρα υπάρχει νέα καθυστέρηση. Πόσο, δηλαδή, πρέπει να αντέξουμε να περιμένουμε;
Σας ανησυχεί, δηλαδή, ο κ. Καμίνης;
Μας ανησυχεί η νέα καθυστέρηση. Για να είμαστε, όμως, ρεαλιστές, λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ο κ. Καμίνης υποστηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτάχθηκε στο έργο. Βέβαια, ο κ. Κουβέλης δεν ήταν τόσο απόλυτα αντίθετος.
Μήπως, όμως, το θέμα δεν αφορά στις απόψεις για την ανέγερση ή όχι του εμπορικού κέντρου, αλλά το κόστος της διπλής ανάπλασης. Ο Δήμος δεν έχει λεφτά. Το ζητούμενο είναι η κατεδάφιση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η μετατροπή της σε χώρο πρασίνου. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν δήμαρχο της Αθήνας που δεν θέλει τέτοιο έργο. Με την κατεδάφιση της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία σημειώστε βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, θα δημιουργηθούν 30 στρέμματα πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας. Και αν «βυθιστεί» η λεωφόρος Αλεξάνδρας και συμπεριληφθούν στην ανάπλαση τα χαλάσματα απέναντι από το γήπεδο, τότε η Αθήνα θα αποκτήσει ένα χώρο πρασίνου 70-80 στρεμμάτων, ένα νέο Εθνικό Κήπο δηλαδή.
Υπήρξε, όμως, και η εμπλοκή με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, που τώρα δεν θα γίνει στον Βοτανικό, αν και προβλεπόταν στη ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση. Η αλήθεια είναι ότι ο παναθηναϊκός κυνήγησε το εμπορικό κέντρο, δεν τον ήθελε και δεν μπορώ να καταλάβω τους πραγματικούς λόγους. Ακόμα και σε πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, εναντίον μας στρεφόταν. Θεωρώ, όμως, ότι ο Παναθηναϊκός ευθύνεται για μεγάλο μέρος της καθυστέρησης του έργου και τώρα ζητάει και αποζημιώσεις. Το εμπορικό κέντρο, όμως, έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το γήπεδο. Έχουμε, άλλωστε, την συγκατάθεση του ερασιτέχνη που αποκτά χώρους σύγχρονους και όχι την «τρώγλη» της λεωφόρου, χωρίς κόστος.
Κατηγορηθήκατε ότι κάνατε απολύσεις και ότι θα κάνετε κι άλλες. Είναι αλήθεια;
Αναγκαστήκαμε, πραγματικά, να περιορίσουμε όσους προσελήφθησαν για το έργο του Βοτανικού, όπου απασχολούντο 500 άτομα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Όταν δεν υπάρχει έργο, δεν μπορείς να έχεις εργαζόμενους να κάθονται. Άλλωστε απολύσεις δεν θα γίνουν, αλλά ο όμιλος έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση. Δεν προβλέψαμε ότι θα ξεφύγουμε τόσο πολύ από τα χρονοδιαγράμματά μας, χωρίς να έχουμε εμείς καμία ευθύνη γι’ αυτό. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε εισηγμένη εταιρεία με ξένους μετόχους, οι οποίοι από τη μία ακούν ότι ξεκινάει το έργο κι από την άλλη διαπιστώνουν ότι υπάρχει στασιμότητα. Φαινόμαστε συνεπώς αναξιόπιστοι στους μετόχους μας. Γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί διάφορες ανεξήγητες διακυμάνσες της μετοχής στο Χρηματιστήριο.
Στο τέλος Μαρτίου λήγει η προθεσμία που σας έχουν δώσει οι τράπεζες για το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ για το project του Βοτανικού.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχουν «παγωμένα» 150 εκατ. ευρώ, ένα μεγάλο ποσό που προτιθέμεθα να επενδύσουμε. Μαζί με μας περιμένουν και οι τράπεζες να προχωρήσει η επένδυση.
Η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό σας, στο τέλος του 2011. Τώρα, πού τοποθετείτε τη νέα ημερομηνία;
Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Γνωρίζω ότι η κ. Μπιρμπίλη ήθελε να προχωρήσει το έργο. Λέμε όλοι ότι δεν έρχονται οι ξένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πώς να έρθουν όταν ούτε ο Έλληνας δεν μπορεί να επενδύσει στον τόπο του;
Σκεφτήκατε ποτέ να τα μαζέψετε και να φύγετε από την Ελλάδα;
Ειλικρινά, αν είχα τη δυνατότητα θα το έκανα, θα έφευγα. Εδώ, όμως, μεγάλωσα, εδώ είναι η οικογένειά μου, οι δουλειές μου, οι δικοί μου άνθρωποι. Το θέμα όμως, είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Καλή η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Το κράτος πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στον επενδυτή. Δεν μπορεί να θεωρεί «εχθρό» τον επιχειρηματία και κακό ό,τι είναι επιχειρηματικό. Να υπάρχουν καθαροί κανόνες.
Φοβάστε για το μέλλον της εταιρείας;
Είμαστε μεγάλος όμιλος και απασχολούμε 1.000 εργαζόμενους. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, μεν είμαι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα και πικραμένος με όλα όσα συμβαίνουν με το έργο μας στον Βοτανικό. Ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν θέλουν κάποιοι να δουν το επιχειρηματικό κομμάτι της υπόθεσης, ας κοιτάξουν το θέμα των εργαζομένων, σε μια εποχή που η ανεργία αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα της χώρας.