Η αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, προβληματίζει τις νομισματικές αρχές αλλά και τους επενδυτές.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τις νομισματικές αρχές σε όλο τον κόσμο να διασφαλίσουν ότι οι αυξημένες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων δεν θα εδραιωθούν στην παγκόσμια οικονομία.
“Σε περιόδους όπως η σημερινή, που οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται από τα εμπορεύματα, όλες οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για να μην υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις στις εγχώριες τιμές”, είπε ο κ. Τρισέ. Ο έλεγχος των πληθωριστικών προσδοκιών είναι σημαντικός, καθώς αν οι καταναλωτές θεωρήσουν ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα και τα τρόφιμα είναι προσωρινής φύσης, τότε είναι λιγότερο πιθανό να πιέσουν για μισθολογικές αυξήσεις – και το αντίθετο. “Στο στάδιο αυτό δεν βλέπουμε αυτές τις μακροχρόνιες δυνάμεις”, είπε ο κ. Τρισέ, προσθέτοντας ότι “όλοι γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπαμε να υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις”.
Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης απέρριψε το επιχείρημα οικονομολόγων ότι η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια της, επειδή ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ήταν το Δεκέμβριο μόνο 1,1% έναντι 2,2% που ήταν ο συνολικός πληθωρισμός. Σημειώνεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να είναι χαμηλότερος από το 2% σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η άνοδος του πληθωρισμού – στη Μεγάλη Βρετανία έφθασε στο 3,7% το Δεκέμβριο και στην Κίνα στο 4,6% – προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές, αν θα πρέπει να αγοράζουν ομόλογα με επιτόκια, τα οποία πιθανόν να γίνουν αρνητικά λόγω του πληθωρισμού. “Γιατί θα θέλατε να γίνετε κάτοχος ομολόγων με τόσο χαμηλές αποδόσεις και τέτοια πληθωριστική τάση;”, αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ταμείου Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, προσθέτοντας: “Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι πάνω από το 3% στη Βρετανία και από το 2% στις ΗΠΑ, τότε θα έχουμε αρνητικά πραγματικά επιτόκια και αυτό δεν αποτελεί ελκυστική επένδυση”.
Διαβάστε επίσης: Τρισέ: Μην χαλαρώσετε τις μεταρρυθμίσεις