Μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζουν τελικά έλεγχοι, σε όλα τα κράτη – μέλη, για την παρουσία κρέατος αλόγου σε προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με σύστασή της, της 19ης Φεβρουαρίου, προχωρεί στην υλοποίηση πανευρωπαϊκού προγράμματος ελέγχου σε δύο στάδια.
Το πρώτο σκέλος του προγράμματος αφορά ελέγχους σε τρόφιμα ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, τα οποία περιέχουν βόειο κρέας, όπως κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος με σκοπό την ανεύρεση γενετικού υλικού αλόγου.
Από τις 2.500 εργαστηριακές δοκιμές που θα διενεργηθούν σε όλη την Ευρώπη, οι 100 αντιστοιχούν στην Ελλάδα και θα γίνουν κυρίως στο λιανικό εμπόριο και σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
Η δεύτερη δράση αφορά ελέγχους που αποσκοπούν στην πιθανή ανίχνευση της ουσίας φαινυλβουταζόνη (phenylboutazone) σε κρέας αλόγου, το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (1 δείγμα/50 τόνους) και θα διεξαχθούν σε σφαγεία αλόγων (δεν υπάρχουν στη χώρα μας), καθώς και κατά το στάδιο εισαγωγής τους στο εμπόριο.
Το πρόγραμμα δύο δράσεων, χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι έλεγχοι θα διαρκέσουν περίπου έναν μήνα. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.
Παράλληλα ο ΕΦΕΤ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, συνεχίζει τους ελέγχους που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη ελεγχθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παρασκευασμάτων κρέατος, των παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και ψυκτικές αποθήκες.
Κατά τους ελέγχους αυτούς έχουν ληφθεί και δείγματα για εργαστηριακές δοκιμές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανίχνευση DNA αλόγου, σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο κρέας λαθραία.