Σε συνέντευξή της σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, η πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων Έμμα Μαρτσεγκάλια, δήλωσε ότι “τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικά, θα πρέπει να γίνουν άλλες επιλογές”.
Η κα Μαρτσεγκάλια τόνισε, επίσης, με αναφορά στο σκάνδαλο “Ρούμπι Καρίμα”, ότι “η εικόνα της Ιταλίας που έχει δημιουργηθεί στον ξένο τύπο, είναι σαφώς αρνητική και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό”.
Στην ερώτηση αν θα ενέκρινε μια “αλλαγή φρουράς” στην πρωθυπουργία, με τυχόν επιλογή του σημερινού υπουργού οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, η επικεφαλής των ιταλών βιομηχάνων απάντησε ότι “ένας νέος πρωθυπουργός πρέπει να χαίρει της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων και να διαθέτει πλειοψηφία στην βουλή. Αν ο κ. Τρεμόντι εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις, γιατί όχι;”.
Εξ άλλου, σήμερα το απόγευμα, αναμένεται νέα παρέμβαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με ευθεία αναφορά στην εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού.
Από το πρωί,συνεδριάζει η Συνέλευση των Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας και στα θέματα προς συζήτηση, περιλαμβάνεται και το “Ρούμπι-γκέϊτ”.
Οι εισαγγελείς του Μιλάνου κάλεσαν, από την μεριά τους, για νέα κατάθεση, τη συνοδό πολυτελείας Νάντια Μακρί.
Επιθυμούν να επιβεβαιώσουν αν, όντως, πέρασε κάποιες νύχτες στην βίλα του Άρκορε (όπως αποκάλυψε η ίδια) μαζί και με την μαροκινή Ρούμπι Καρίμα και αν έλαβε πέντε χιλιάδες ευρώ από τον “Καβαλιέρε”, για κάθε της “επαγγελματική προσφορά”.
Σύμφωνα με τον τύπο, πάντως, οι δικαστικοί έχουν ακόμη αρκετούς “άσσους στο μανίκι τους”.
Φέρονται να υπάρχουν και άλλες καταθέσεις νέων γυναικών, μεταξύ των οποίων και μιας χορεύτριας της κοιλιάς, που έμεινε άναυδη – τονίζει το κρατικό κανάλι Rai Tre – από τα όσα είδε στα πάρτυ έξω από το Μιλάνο.
Οι στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι, πάντως, Λέλε Μόρα (ατζέντης ηθοποιών και μοντέλων) και Εμίλιο Φέντε (δημοσιογράφος) έχουν υιοθετήσει κοινή στάση και στρατηγική υπεράσπισης: η εισαγγελία του Μιλάνου τους κατηγορεί για συνέργεια σε προαγωγή της πορνείας, αλλά οι ίδιοι, σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων, επιμένουν ότι “οι γιορτές στην έπαυλη του Καβαλιέρε ήταν κόσμιες και αθώες, δεν τελείωναν ποτέ μετά την μία την νύχτα και οι αίθουσα στην οποία χόρευαν οι κοπέλες, δεν συνέβη ποτέ κάτι το ανήθικο ή σκανδαλώδες”.
Ο επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου Udc, τέλος Πιερφερντινάντο Καζίνι ζήτησε και πάλι από τον “Καβαλιέρε”, να επιλέξει την οδό της παραίτησης και να επιτρέψει την σύσταση, νέας, κεντροδεξιάς κυβέρνησης, με διαφορετικό πρωθυπουργό.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως, και οι στενοί του συνεργάτες, δεν έκαναν δεκτή την πρόταση, με την ελπίδα να μπορέσουν να διευρύνουν, βαθμιαία, την κυβερνητική πλειοψηφία και να ξεπεράσουν τα δυο άμεσα, πολιτικά εμπόδια: την πρόταση μομφής, της αντιπολίτευσης σε βάρος του υπουργού πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι και την υπερψήφιση του ομοσπονδιακής μεταρρύθμισης του ιταλικού κράτους.
Η Λέγκα έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υιοθετηθεί το ομοσπονδιακό σύστημα, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές.
Ο “μίστερ τιβί” δείχνει αισιόδοξος, αλλά οι μέχρι τώρα προθέσεις ψήφου που έχουν εκφρασθεί στην Βουλή δείχνουν να φράζουν τον δρόμο στον νόμο, εκτός και αν γίνουν σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές.