Τη δέσμευσή του να καταργήσει το Μνημόνιο και άμεσα τους νόμους “που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις και κάνουν εύκολες τις απολύσεις”, εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”. Άσκησε κριτική για μια ακόμα φορά στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι δεν εκμεταλλεύεται την παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ για το δημοσιονομικό πρόγραμμα και προειδοποίησε για εκχώρηση της χώρας αναφορικά με το ενδιαφέρον της Γαλλίας για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Ειδικότερα όσον αφορά στα εργασιακά, αν και δεν μίλησε ανοιχτά για το ύψος του κατώτατου μισθού, δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα θα καταργήσει άμεσα τους νόμους “που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις και κάνουν εύκολες τις απολύσεις” τονίζοντας πως “αυτό θα είναι μια στήριξη στους μισθούς, που τώρα πέφτουν κατακόρυφα”.
Επίσης δεσμεύτηκε ότι “άμεση θα είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, των άνεργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, όπως επίσης και των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να ξαναλειτουργήσει η πραγματική οικονομία”. Για να γίνει αυτό “πιο γρήγορα και αποτελεσματικά” ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να αναδιανεμηθεί ο πλούτος “με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης”.
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρθηκε ειδικά στο ενδιαφέρον του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ λέγοντας πως “δεν τον ρώτησε κανείς γιατί το νερό που πίνουν οι κάτοικοι του Παρισιού δεν είναι πια στα χέρια ιδιωτών”. Τόνισε, δε, πως η ιδιωτικοποίησή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα εκτίναζε στα ύψη τα τιμολόγια. “Αυτοί γιατί δε το κάνουν πρώτα στις δικές τους τις χώρες, να δούμε ότι πετυχαίνει και μετά να το υιοθετήσουμε και εμείς”, συμπλήρωσε σχετικά.
Στον γάλλο πρόεδρο αναφέρθηκε και σε ερώτηση για την ανακήρυξη της ΑΟΖ αλλά και το ενδιαφέρον που εξέφρασε ο Ολάντ για συνεκμετάλλευση των ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. “Ο κ. Ολάντ μπορεί να λέει ότι θέλει και να επιθυμεί ακόμη περισσότερα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και τι απαντάμε”, είπε ο Α. Τσίπρας και επεσήμανε πως “η εκχώρηση, η υποθήκευση ή ο συμψηφισμός των πιθανών κοιτασμάτων με το άδικο και παράνομο χρέος του μνημονίου, αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας. Αν αυτό έχει στο μυαλό της η τρόικα, ας το ξεχάσει. Αν αυτό υπονοεί με τη σιωπή του ο Πρωθυπουργός, να ξέρει ότι δε θα το επιτρέψουμε”.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των πολλαπλασιαστών, λέγοντας πως “είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να μην θέτει το αδιέξοδο ο δανειζόμενος αλλά να το θέτει ο δανειστής. Και ο δανειζόμενος να παριστάνει το χαζό. Κι όμως έγινε κι αυτό με τη κυβέρνηση Σαμαρά. Οι κυνικοί και σκληροί τεχνοκράτες του ΔΝΤ παραδέχθηκαν δημόσια το λάθος και οι δικοί μας, αντί να αρπάξουν την ευκαιρία, τρόμαξαν μη στεναχωρηθεί η κα Μέρκελ”.
Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση ελπίζει να τεθεί το ζήτημα από τη γερμανίδα καγκελάριο, μετά τις γερμανικές εκλογές. “Εμείς πήγαμε στο Σόιμπλε, στο Στέητ Ντιπάρντμεντ, στο ΔΝΤ και είπαμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να σταματήσει τώρα τη καταστροφή, γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει με κανένα τρόπο, αν δεν καταργηθεί μια και καλή το Μνημόνιο. Αυτοί τι κάνουν; Κρύβονται πίσω από τη κα Μέρκελ και λένε ότι με τη στήριξη και την αγάπη της το πρόγραμμα κάποτε θα διορθωθεί και θα γίνει βιώσιμο. Ε, ας το πούνε αυτό και στα 500.000 ελληνικά νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα”.
Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση για “νέα διαπλοκή” λέγοντας πως “κορυφαία στελέχη της ΝΔ και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, συμπεριφέρονται ή και εμφανίζονται ανοιχτά ως δικηγόροι μεγαλοεπιχειρηματιών, και συγκεκριμένα αυτών που διεκδικούν φιλέτα του δημοσίου” ενώ σε αυτό συμπεριέλαβε και μέσα ενημέρωσης, τα οποία όπως είπε “καταπατούν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση”. “Με πρόσχημα το Μνημόνιο, οι προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των «κολλητών» δίνουν και παίρνουν. Και στην Βουλή αντί για πολιτική βούληση διαφάνειας βλέπουμε ένα ανεξέλεγκτο άγχος συγκάλυψης”, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ, λέγοντας πως ήταν επιβεβλημένο να κατατεθεί από τον Ιούλιο. “Το ζήτημα για μας είναι να ερευνήσουμε και αν ανακαλύψουμε, εν τέλει, να αξιοποιήσουμε τους ενεργειακούς μας πόρους. Όχι να κάνουμε άγονες κινήσεις εντυπωσιασμού”, δήλωσε σχετικά.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του εκλογικού νόμου και μπόνους στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως “είναι παράλογο και μόνο που το σκέφτηκαν” και έκανε λόγο για σκέψεις πανικού.
Σε ερώτηση γιατί δεν ξεκαθαρίζει ότι “ο νόμος θα στραφεί και κατά των αναρχικών, αν αυτοί καίνε την Αθήνα κ.ο.κ” ο κ. Τσίπρας απάντησε πως “ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται για όλους” και επεσήμανε πως δεν πρέπει να γίνονται συμψηφισμοί των δύο ακρών, σε αντιπαραβολή με τη “Χρυσή Αυγή”.
Όσον αφορά στο πολιτικό σκηνικό εκτίμησε ότι η ΔΗΜΑΡ “έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα” και παρόλο που άσκησε κριτική στον πρόεδρό της Φ. Κουβέλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Αναφορικά με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι “οδεύει προς οριστική μετάλλαξη και οριστική διάρρηξη των δεσμών του με την κοινωνία” και πως “ο κ. Βενιζέλος καλεί την ΔΗΜΑΡ για εκλογική σύμπραξη, προς διάσωση των ποσοστών του”.
Για τα του οίκου του και ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενιαίου κόμματος μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο Α. Τσίπρας βλέπει προς το καλοκαίρι, είπε πως “αν είναι κατοχυρωμένο το σοβαρό επίπεδο πολιτικής λειτουργίας και τα σοβαρά κριτήρια στην δουλειά των στελεχών και των οργάνων, οι τάσεις δεν είναι πρόβλημα για ένα ενιαίο κόμμα” ενώ απέκλεισε διαγραφές για λόγους πολιτικής διαφωνίας.