Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό με την 1η θέση να παίρνει το βαμβάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 3η θέση στην παραγωγή σκληρού σιταριού, μεγάλο μέρος του οποίου εξάγεται στην Ιταλία για την παρασκευή ζυμαρικών, και την 4η θέση σε πολλά οπωροκηπευτικά.
Τις ελληνικές πρωτιές στον αγροτικό τομέα πανευρωπαϊκά περιέγραψε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το σιτάρι. Πίσω από γνωστές μάρκες ιταλικών ζυμαρικών βρίσκονται όλο και περισσότερες ποσότητες ελληνικού σκληρού σίτου, που προτιμάται για την ποιότητά του. Η παραγωγή σκληρού σίτου στην Ελλάδα έφθασε τους 1.180.000 τόνους το 2011, εκ των οποίων εξήχθησαν οι 338.000 τόνοι με το 50% των ποσοτήτων αυτών να κατευθύνεται στην αγορά της Ιταλίας, ενώ το υπόλοιπο 50% στις χώρες της Β. Αφρικής.
Το 2012, λόγω της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στις χώρες αυτές, αυξήθηκαν οι ποσότητες προς Ιταλία φτάνοντας στο 60% των συνολικών εξαγωγών, τάση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος. «Παράγουμε το 140% των αναγκών μας σε σκληρό σιτάρι, καλύπτουμε πλήρως τις δικές μας ανάγκες και εξάγουμε το υπόλοιπο σε πολύ καλές τιμές στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός. Συνολικά στο σκληρό σιτάρι η Ελλάδα έχει την 3η μεγαλύτερη παραγωγή στην ΕΕ των 27, πίσω από Ιταλία και Γαλλία.
Άλλο παράδειγμα αφορά το βαμβάκι, όπου η Ελλάδα αποτελεί 1η δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα. Η παραγωγή βαμβακιού το 2011 έφτασε τους 850.000 τόνους, για να πέσει το 2012 στους 750.000 τόνους λόγω ζημιών, κακοκαιρίας και αύξησης του κόστους παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στην καλή του ποιότητα οι εξαγωγές εκκοκκισμένου βάμβακος αυξήθηκαν από τους 135.000 τόνους το 2011 στους 160.000 τόνους το 2012, με το 54% των ποσοτήτων να αγοράζεται από την Τουρκία.
Τρίτη περίπτωση αποτελούν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας με παραγωγή 120.000 τόνων σε τσιπούρα και λαβράκι. Ο τζίρος του κλάδου ανήλθε σε 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε αξία 400 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στην περίπτωση των οπωροκηπευτικών κατέχουμε την 4η θέση πανευρωπαϊκά, με συνολικές εξαγωγές άνω του 1 δισ. ευρώ (νωπά και μεταποιημένα). Στα πορτοκάλια οι εξαγωγές, με στοιχεία 2011, ήταν αξίας 146 εκατ. ευρώ, φέρνοντας την Ελλάδα στη 4η θέση, πίσω από Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.