Για χαλαρότητα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση το Spiegel σε νεότερο δημοσίευμα του.
Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά η χώρα «έχει καθυστερήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ο ζήλος της κυβέρνησης για εξυγίανση έχει ατονήσει» υποστηρίζει το Spiegel, αναφέροντας ως κυριότερα παράδειγμα τη βραδύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση του δημόσιου τομέα.
Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ιταλία, η Ελλάδα αισθάνεται ότι δεν έχει και πολλά να φοβηθεί αυτή την περίοδο, γράφει το περιοδικό.
«Όμως οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για σφίξιμο του ζωναριού έχουν παραλύσει», προσθέτει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρει ως κορυφαία παραδείγματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα που δεν έχουν προσχωρήσει.
Προβλήματα εντοπίζονται και στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25.000 ως το τέλος του 2013, οι μισοί ως τον Ιούνιο. Μέχρι στιγμής μόνο 2.000 έχουν μπει σε διαθεσιμότητα (που σημαίνει θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους επί ένα χρόνο).
Τα δικαστήρια, επισημαίνει το Spiegel, έχουν ανατρέψει πολλές τέτοιες αποφάσεις και οι περισσότεροι από τους μισούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επέστρεψαν ήδη στις θέσεις τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει βέβαιη ότι ο νέος γύρος με την Τρόικα, που άρχισε αυτή την εβδομάδα, θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 10 Μαρτίου με την έγκριση της καταβολής 2,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 6 δισ. τον Απρίλιο. «Μάλιστα, η Αθήνα έχει περάσει στην αντεπίθεση» γράφει το Spiegel, διατυπώνοντας απαιτήσεις προς την Τρόικα όπως την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αφιέρωση κοινοτικών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανακούφιση των χρεωμένων νοικοκυριών.
Προσπαθώντας να εξηγήσει από πού πηγάζει η σημερινή ελληνική «χαλαρότητα», το Spiegel αναφέρει τον αριθμό-ρεκόρ τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα το καλοκαίρι καθώς και τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο που ίσως φέρουν στην εξουσία στο Βερολίνο μια κυβέρνηση πιο θετική σε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.