Η εισαγγελική έρευνα επισκιάζει και παγώνει τη διαδικασία
Παγώνει προσωρινά η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για την ανάθεση κατασκευής της λιγντικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 μετά και την πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση και τις έρευνες που διενεργούνται σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση του έργου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Η υπογραφή της σύμβασης με την κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαρτίου, ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αναβάλλεται και θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων για να κριθεί το μέλλον της υπογραφής. Πριν από αυτό όμως θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για να συζητήσει το θέμα της σύγκλησης γενικής συνέλευσης.
Την ώρα μου η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, εκφράζονται έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες από το Σωματείο Σπάρτακος για πιθανή, οριστική, αναβολή του έργου σε περίπτωση που οι έρευνες κρατήσουν περισσότερο από τις 30 Μαρτίου, ημερομηνία καταλύτης για το έργο καθώς τότε λήγει η προθεσμία για την προσφορά της αναδόχου εταιρείας.
Οι φοβίες αυτές εκφράζονται και σε επιστολή που απέστειλε το Σωματείο στον πρωθυπουργό, στην οποία καταγγέλλει «εξωθεσμικές παρεμβάσεις» για την ματαίωση του έργου.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης λίγο πριν την έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου, εάν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη τότε κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί η επένδυση αυτή, ενώ έκανε λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία δε θέλουν την επένδυση της ΔΕΗ, που είναι καθ’ όλα νόμιμη.
Η Κομισιόν ανοίγει ξανά για τη ΔΕΗ θέμα λιγνίτη
Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε αναίρεση κατά των παλαιότερων αποφάσεών του, που αφορούσαν τα προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2008, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων, διατηρώντας σε ισχύ προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση λιγνίτη στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανισότητα ευκαιριών μεταξύ επιχειρήσεων όσον αφορά στην πρόσβαση σε λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παρέχοντας στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρεί ή να ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2009, η Επιτροπή κήρυξε τα μέτρα αυτά δεσμευτικά για την Ελλάδα, μέσα στο χρονικό πλαίσιο που τέθηκε με νέα απόφαση [C(2009) 6244].
Με ξεχωριστές προσφυγές ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, η ΔΕΗ ζήτησε την ακύρωση τόσο της απόφασης του 2008 όσο και της απόφασης του 2009.
Με αποφάσεις της 20ής Σεπτεμβρίου 2012, το Γενικό Δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της ΔΕΗ και ακύρωσε τις δύο αποφάσεις της Επιτροπής.
H Επιτροπή ζητεί από το ΔΕΚ την αναίρεση των δύο αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι εκτιμήσεις του στρεβλώνουν και παρερμηνεύουν τα αποδεικτικά στοιχεία και αλλοιώνουν τη βάση των αποφάσεών της.
Πρώτη καταχώρηση: 2013-02-28 12:02:53