Η Shell ανακοίνωσε αναστολή των εξερευνητικών γεωτρήσεων ανοιχτά των βόρειων ακτών της Αλάσκα, τουλάχιστον για το 2013, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των εργαζομένων και του εξοπλισμού της. Η εξέλιξη δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, μετά από την καταστροφή δύο πλοίων του ομίλου, πέρυσι, καθώς αναχωρούσαν από τις θάλασσες Μποφόρ και Τσούκτσι.
«Η απόφασή μας για παύση το 2013 θα μας δώσει χρόνο να διασφαλίσουμε την ετοιμότητα όλου του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Shell Μάρβιν Όντομ, διευκρινίζοντας ότι η εξόρυξη για πετρέλαιο στην Αρκτική παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος, την επίτευξη του οποίου ο όμιλος εξακολουθεί να επιδιώκει.
Η Shell εξασφάλισε για πρώτη φορά άδειες από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών πριν από οκτώ χρόνια, για την εξερεύνηση του Αρκτικού Ωκεανού ανοιχτά των βόρειων και βορειοδυτικών ακτών της πολιτείας της Αλάσκα. Έκτοτε έχει δαπανήσει πάνω από 3,42 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια που κορυφώθηκε πέρυσι, με δύο εξερευνητικές γεωτρήσεις.
Οι αμφιλεγόμενες δραστηριότητες του ομίλου στην περιοχή, ωστόσο, στιγματίστηκαν από προβλήματα, όπως βλάβες στον εξοπλισμό της, μια πυρκαγιά σε εξέδρα γεώτρησης ή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στα τέλη του περασμένου έτους, σκάφος με γεωτρύπανο αποκόπηκε από ρυμουλκό και προσέκρουσε σε βράχια.
Τα περιστατικά αυτά υπογράμμισαν τη σοβαρότητα των προειδοποιήσεων ότι οι γεωτρήσεις στην Αρκτική ενέχουν πολλούς κινδύνους, όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους ομίλους, αλλά κυρίως για το ευάλωτο οικοσύστημα. Οικολογικές οργανώσεις έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι μια πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή θα ήταν πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί, λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών και των τεράστιων αποστάσεων.
Οργανώσεις όπως η Alaska Wilderness League και η Oceana εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση. «Πρόκειται για την πρώτη καλή απόφαση που βλέπουμε από την πλευρά της Shell», δήλωσε ο Μάικ Λίβαϊν της Oceana. «Δεδομένης της καταστροφικής σεζόν του 2012, οι κυβερνητικές μας υπηρεσίες πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, επαναξιολογώντας τον τρόπο λήψης αποφάσεων γύρω από τους φυσικούς πόρους των ωκεανών μας και επανεξετάζοντας τη δέσμευση για εξερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο στον Αρκτικό Ωκεανό.»
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών, το 13% των κοιτασμάτων πετρελαίου που δεν έχουν ανακαλυφθεί παγκοσμίως, βρίσκονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Η περιοχή, που με το λιώσιμο των πάγων γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη, πιστεύεται ότι διαθέτει επίσης μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.