Την αλλαγή του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία ασφάλισης, εξετάζει κατά πληροφορίες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, πρόκειται για σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, το οποίο είναι υπό συζήτηση τόσο από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει έντονος προβληματισμός μετά τη διαπίστωση ότι, μετά τις περικοπές σε συντάξεις, δώρα κ.ά., το έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται να κλείσει στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012.
Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα.
Ένα από τα βασικά σημεία της πρότασης που εξετάζεται είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.
Το ΙΚΑ θα αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό» της μισθωτής εργασίας και σε αυτό να ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).
Προτείνεται, επίσης, ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, να παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία. Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλεί ετήσια «τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Όσον αφορά στον ΟΓΑ, προτείνεται να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.
Για τα επικουρικά ταμεία προτείνεται η συγχώνευση όλων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και η καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.
Προτείνεται, τέλος, πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων.