Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε διαδοχικά, το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έφτασε στις 9:10 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πρωθυπουργός και η πολυπληθής κυβερνητική αποστολή που τον συνόδευε έγιναν δεκτοί από τον νομάρχη Αβνί Μουτλού και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Αμέσως μετά, στις 9:45, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επί 40 λεπτά με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην κατοικία του στο Βόσπορο.
Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στις 11:00 στο πρωθυπουργικό γραφείο στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους γύρω δρόμους.
Μετά την συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο μετείχαν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες.
Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ήταν θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, υπογράφονται πρωτόκολλα για θέματα συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, περί παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μία δήλωση συνεργασίας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης.
Αργότερα το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό σε επιχειρηματικό Forum, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.
Στις 16:30 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΤ, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «στρατηγική» την συνεργασία με την Ελλάδα και σημείωσε ότι στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση «θα αξιολογήσουμε το σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις» και «θα συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής».
Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο κ. Ερντογάν λέει πως οι συζητήσεις δεν μπορούν να καταλήξουν κάπου «αν τίθενται προϋποθέσεις και προκαταλήψεις».
Για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι «Καραμανλής και Παπαδόπουλος τελευταία στιγμή υποχώρησαν και δεν το υπόγραψαν».
Με αφορμή την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη εύχεται «να βρεθεί θετική ανταπόκριση», καθώς, σε περίπτωση που «τα Ηνωμένα Έθνη ξαναρχίσουν κάτι σοβαρό, εμείς επιθυμούμε να εξευρεθεί δίκαια λύση».
Ακόμη σημείωσε ότι «η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν ίσα δικαιώματα» και κατέληξε πως «ό,τι εξορυχθεί από την ΑΟΖ, πρέπει να μοιραστεί ισότιμα στον κυπριακό λαό».