Το 1,9 δισ. ευρώ θα φτάσει το 2013 η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι μονάδες ΑΠΕ, το έλλειμμα έτους σε 336,5 εκατομμύρια και το σωρευτικό έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού θα φτάσει τα 670 εκατομμύρια ευρώ.
Όσο για το 2014, τα αντίστοιχα ποσά εκτοξεύονται σε 2,134 δισ. ευρώ, το έλλειμμα έτους σε 650,7 εκατομμύρια και το σωρευτικό έλλειμμα σε 1,32 δισ. ευρώ.
Τα ποσά προϋπολογίζει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) στο μηνιαίο δελτίο που είναι υποχρεωμένος να εκδίδει σε εφαρμογή όρου του μνημονίου. Απεικονίζουν τα αποτελέσματα της ανερμάτιστης πολιτικής που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου με την «πράσινη ανάπτυξη», αλλά μετατρέπεται σταδιακά σε βραχνά, που, μέσω του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς θα τον πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, ενώ θα ροκανίζει συστηματικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας (βλ. σχετικά: Τσουνάμι χρεών στην Αγορά ηλεκτρισμού).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τον Ιανουάριο του 2013, οι μεσοσταθμικές τιμές (διασυνδεμένο σύστημα και νησιά) με τις οποίες πληρώθηκαν οι επιμέρους τεχνολογίες των ΑΠΕ, ήταν ανά κιλοβατώρα οι εξής: αιολικά 0,093 ευρώ, φωτοβολταϊκά, 0,421 ευρώ, φωτοβολταϊκά στις στέγες, 0,55 ευρώ, μικρά υδροηλεκτρικά 0,09 ευρώ και βιομάζα 0,107 ευρώ.
Από τις τιμές αυτές φαίνεται ότι, με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά, όλες οι άλλες τεχνολογίες, θα προκαλούσαν από ελάχιστη, έως αρνητική επιβάρυνση του λογαριασμού ΑΠΕ (στα νησιά, το κόστος των πετρελαϊκών μονάδων είναι πολύ υψηλότερο από τις αιολικές) υπό την προϋπόθεση ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος (χονδρική τιμή) θα διαμορφώνονταν σε λογικά επίπεδα και όχι στα τεχνητά πολύ χαμηλά επίπεδα των 30-40 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.
Όπως δε εξελίσσονται τα μεγέθη, τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα του λογαριασμού, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τους υπάρχοντες μηχανισμούς, όπως είναι το μέρος της εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ, η ειδική φορολόγηση επί τους τζίρου των μονάδων ΑΠΕ ή το προϊόν δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάρρευση των τιμών ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια (τελευταίες πράξεις στα 4,71 ευρώ ο τόνος διοξειδίου του άνθρακα), έχει μειώσει σημαντικά τα προϋπολογιζόμενα ποσά που θα ενίσχυαν το λογαριασμό ΑΠΕ.
Ο λογαριασμός αυτός για το 2013 προβλέπεται να έχει έσοδα 418,7 εκατομμυρίων από τις πωλήσεις ηλεκτρικού στο σύστημα, 505 εκατομμύρια από το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλουν οι καταναλωτές, 53,3 εκατομμύρια από το τέλος λιγνίτη, 136 εκατομμύρια (που μάλλον θα είναι πολύ λιγότερα) από την αξία δημοπρατούμενων δικαιωμάτων ρύπων, 70 εκατομμύρια από το τέλος ΕΡΤ, και περίπου 380 εκατομμύρια από την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΑΠΕ.
Από τις εξελίξεις, δηλαδή, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του τέλους ΑΠΕ (στους λογαριασμούς εμφανίζεται ως ΕΤΜΕΑΡ), καθώς παρά την ενίσχυση του λογαριασμού με την ειδική εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΑΠΕ, το έλλειμμα θα διευρύνεται.
Συγκυριακά τον Ιανουάριο ο λογαριασμός ΑΠΕ κινήθηκε θετικά, δηλαδή μείωσε το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ το οποίο από 333,47 εκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο του 2012, περιορίστηκε σε 313,60 εκατομμύρια, λόγω της μικρής παραγωγής των φωτοβολταϊκών.
Ωστόσο για το επόμενο επτάμηνο η παραγωγή των φωτοβολταϊκών θα εκτοξευθεί λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας και της εισόδου στην παραγωγή μονάδων ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, έναντι μόλις 100 νέων μεγαβάτ αιολικών μέχρι το τέλος του 2013, θα εγκατασταθούν 916 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (614 + 302 σε στέγες).
Έτσι αισίως το Δεκέμβριο του 2013, θα είναι εγκατεστημένα 1.576 μεγαβάτ αιολικών, 2.580 φωτοβολταϊκών (μαζί με τις στέγες), 218 μεγαβάτ μικρών υδροηλεκτρικών (+5) και 63 μεγαβάτ βιομάζας (+18). Από αυτά, τα 410 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών αναμένεται να εγκατασταθούν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Έτσι μέχρι το μήνα αυτό, στο υπάρχων έλλειμμα θα έχει προστεθεί επιπλέον ποσό 265,7 εκατομμυρίων, οπότε το σωρευτικό θα ανέρχεται σε 577,9 εκατομμύρια για να καταλήξει στα 670 εκατομμύρια στο τέλος του έτους.