Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Τον κ. Αναστασιάδη υποδέχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στις 12.35. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
Προηγουμένως στις 12 το μεσημέρι ο κύπριος Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στην εφαρμογή του μνημονίου. Με τη σειρά μας θα προσφέρουμε στην Ελλάδα τις δικές μας εμπειρίες σε ζητήματα που είμαστε πιο προχωρημένοι, όπως στον τομέα των υδρογονανθράκων», αναφέρει ο Πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ και προσθέτει ότι κατά την επίσκεψή του θα συζητηθεί και ο τρόπος συντονισμού των δύο κυβερνήσεων στο Κυπριακό.
Στη συνέντευξή του ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν υφίσταται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων. «Στόχος μας», τονίζει, «είναι να είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του μνημονίου το συντομότερο δυνατό και η πολιτική μας δέσμευση είναι να το εφαρμόσουμε πιστά διότι δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον ενός δεύτερου μνημονίου».
Όσον αφορά το Κυπριακό μεταξύ άλλων αναφέρει:
– Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση του Κυπριακού αποβαίνει επιζήμια για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα η οποία απειλείται με εξαφάνιση
– Τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορεί να καθορίζονται με πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα εκβιαστικά από κάποιους, όποιοι και να είναι.
– Θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο Εγγυήσεων , το οποίο θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας της μιας κοινότητας και δεν θα τρομάζει την άλλη κοινότητα. Ποιο θα είναι αυτό το μοντέλο είναι πολύ πρόωρο να το συζητήσουμε.
– Η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν τίθεται ποτέ εκβιαστικά. Ούτε το 2004 ετίθετο εκβιαστικά με το δίλημμα της ένταξης της Κύπρου με ή χωρίς λύση, ούτε και σήμερα, όπως ακούγεται, με το δίλημμα λύση ή φυσικό αέριο.
– Η βούλησή μας για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις, είναι δεδομένη. Θα είμαστε έτοιμοι και πρακτικά. «Αν κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ασφαλώς θα ανταποκριθούμε».
Ο κύπριος Πρόεδρος υπογραμμίζει ακόμα πως δεν είναι οπαδός του δόγματος «η μη λύση του Κυπριακού είναι λύση», ενώ σημειώνει ότι ήδη δρομολογήθηκε η διαδικασία για την υποβολή ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (σ.σ. ειδική σχέση με ΝΑΤΟ).