Ενίσχυση του βαθμού εμπιστοσύνης των Ελλήνων εργοδοτών και βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στην Ελλάδα καταγράφει η έρευνα προοπτικών απασχόλησης της Manpower για την περίοδο Απρίλιος – Ιούνιος 2013.
Η ερευνά της Manpower, που πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καταδεικνύει ότι οι προοπτικές απασχόλησης βελτιώνονται σε 8 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες εργοδότες εκφράζουν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Παρά το ότι ο Δείκτης των προοπτικών απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 13ο συνεχόμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ο δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα στοιχεία της ερευνάς για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2013 αποκαλύπτουν ότι το 13% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 16% μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -6%.
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι δυσμενέστερες προοπτικές καταγράφονται στον τομέα Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%.
Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού και της Γεωργίας αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, με τις προοπτικές να διαμορφώνονται στο +3% και +1% αντίστοιχα.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την άνοδο του δείκτη προσλήψεων στον τομέα του Τουρισμού, κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι δε η πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2010 που οι εκτιμήσεις στον τομέα του Τουρισμού αποκτούν θετικό πρόσημο. Ο κλάδος δείχνει να ανακάμπτει, καθώς η αύξηση των κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2013 φτάνει το 15-20% σε σχέση με το πέρυσι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητικότητα που καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών, πιθανώς ως αποτέλεσμα πρόσφατων ανακοινώσεων για «ξεπάγωμα» δημοσίων έργων. Οι εκτιμήσεις των εργοδοτών είναι οι καλύτερες από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, αν και ο δείκτης των προσλήψεων διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο.
Εξαίρεση στο θετικό κλίμα αποτελεί ο τομέας Δημόσιο και Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου ο δείκτης των προσλήψεων μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται βελτιωμένος σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα του Τουρισμού. Αποδυναμωμένες, ωστόσο, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση.
Η εικόνα της απασχόλησης για το ερχόμενο τρίμηνο καταγράφεται αποδυναμωμένη και στις δύο περιφέρειες που λαμβάνουν μέρος στην έρευνα της Manpower, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -6%.
Ωστόσο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο του 2012, τα σχέδια προσλήψεων είναι βελτιωμένα και στις δύο περιφέρειες, με τις Προοπτικές να ενισχύονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στην Βόρεια Ελλάδα.
«Η τάση σταθεροποίησης που παρατηρήσαμε για πρώτη φορά το πρώτοι τρίμηνο του 2013 αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν αρνητικές, ωστόσο το ποσοστό των εργοδοτών που εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις έχει περιοριστεί, ενώ το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν προσλήψεις σιγά-σιγά αυξάνεται.
Για πρώτη φορά από τα μέσα του 2010 μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι Προοπτικές Απασχόλησης έχουν ανοδική πορεία επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα», σχολίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup Δρ Βενετία Κουσία.