Αν και η Ελλάδα προσπαθεί να πουλήσει τη δημόσια περιουσία της προκειμένου να μειώσει το χρέος της, το να κατατάσσεται στις αναδυόμενες αγορές είναι «βαθύτατα προσβλητικό», σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Ashmore, Jan Dehn, ο οποίος ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές.
«Η Ελλάδα δεν είναι αναδυόμενη αγορά, διότι είναι πολύ πλούσια και το χρηματοοικονομικό της σύστημα πολύ αναπτυγμένο. Η Ελλάδα είναι απλώς κακός πιστωτής. Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει μια βασική θεμελιώδη αρχή των επενδύσεων, ότι όλες οι χώρες έχουν ρίσκο και όλες οι χώρες μπορούν να γίνουν κακοί πιστωτές. Ασχέτως από το αν είναι «αναπτυγμένες» ή «αναδυόμενες».
Κατά τον ίδιο, κατάταξη της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές από την Russell, είναι «βαθύτατα προσβλητική» και αποκαλύπτει μια «πλήρη έλλειψη κατανόησης του τι σημαίνει ‘αναδυόμενη’ αγορά».
Όπως εξήγησε, το να αποκαλείται η Ελλάδα αναδυόμενη αγορά «αποτυγχάνει πλήρως να κάνει τη διάκριση μεταξύ των διαδικασιών όπου οι χώρες μετατρέπονται σε κακοί πιστωτές –κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλες τις χώρες- και των διαδικασιών της ταχείας οικονομικής και χρηματοοικονομικής ανάπτυξης, που είναι χαρακτηριστικό των αναδυόμενων αγορών».
«Οι αναδυόμενες αγορές είναι σήμερα οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας, με πολύ ισχυρότερα δημοσιονομικά στοιχεία, πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρέους, πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ μεγαλύτερα αποθέματα ξένου συναλλάγματος», τόνισε.