«Δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε στη χώρα μας και το οποίο, όπως είπε, ήταν μοναδικό.
Σύμφωνα με το πρώην πρόεδρο του Eurogroup, η Ευρωζώνη, η οποία είχε ήδη υποδείξει ότι αυτή η λύση η οποία εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν μοναδική, θα πρέπει να είναι προσεκτική αναφορικά με την αξιοπιστία της.
Όσον αφορά στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι μόνο πρόοδος δεν αρκεί, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους που θα προκαλούσε ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, απάντησε πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να κατευθυνθούν σε παρόμοια λύση με τυφλό τρόπο.
«Θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που δεν συνιστά καθαρή και απλή διαγραφή χρέους» σημείωσε.
Χτες, Πέμπτη, ο κ. Γιούνκερ είχε αναφέρει πως η λύση που θα αποφασίσει η Ευρωζώνη για την Κύπρο θα γίνει γνωστή το απόγευμα της Παρασκευής, όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για να συζητήσουν το σχεδιαζόμενο πακέτο στήριξης της Κύπρου.
Στην ολονύχτια συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια λίγο πιο χαλαρή ερμηνεία των κανόνων για τα ελλείμματα έτσι ώστε να αφήνουν κάποιο χώρο για δημόσιες επενδύσεις και να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της ύφεσης.
Παρόντες στην αποψινή κρίσιμη συνεδρίαση θα είναι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Για τον καθορισμό των λεπτομερειών του πακέτου διάσωσης και των όρων που θα το συνοδεύουν, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης είχε αλλεπάλληλες και μαραθώνιες επαφές του προέδρου της Κύπρου, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον κ. Ντράγκι.
Εκείνο που επιδιώκεται από τη Λευκωσία είναι μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική έγκριση του κυπριακού προγράμματος. Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρέμβαση στη συνεδρίαση της επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει δεσμευθεί ακόμη για συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,το πακέτο για την Κύπρο αναμένεται να συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση της φορολογίας, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Εκτιμάται ότι θα συμφωνηθούν οι παράμετροι του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο, στο πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 10 έως 13 δισ. ευρώ, αντί για 17 δισ. ευρώ που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Άλλο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ρωσία στο συνολικό πακέτο διάσωσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εν λόγω περίγραμμα του πακέτου διάσωσης θα σημειώνεται η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας και από τη Ρωσία, κυρίως μέσω της επιμήκυνσης του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη δοθεί στην Κύπρο και η πιθανή μείωση του επιτοκίου του δανείου.
Για αυτό το λόγο, ο υπουργός Οικονομικών, Μ.Σαρρής αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου του.
Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών ενδεχομένως να απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και την ερχόμενη εβδομάδα.