Νέα αναβολή για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης πήρε η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή για το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.
Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος έκανε λόγο για «αλλαγές επί του νομοσχεδίου».
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για τροποποίηση των όρων της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, σύμφωνα με τις οποίες η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ.
«Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, σημειώνοντας:
«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή».
Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρέθηκε ποτέ μπροστά από την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ».
Έγκυρη κυβερνητική πηγή, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επισήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσε πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».
Η Κυβέρνηση, εξάλλου, επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ανέφερε ότι υπήρξε διαφοροποίηση της στάσης της τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων, τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δισ. που απαιτεί το Eurogroup από εκείνη.
Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Όλι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.
Ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Ο κ. Σαρρής, ο οποίος είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι επιθυμία της Κύπρου είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες.
Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την άποψη νομικών ότι το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» δεν είναι συνταγματικό, απάντησε «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013, 12:56