Κρίσιμες θα είναι οι μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στις Συνόδους Κορυφής του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
Οι μάχες αυτές αφορούν και στα εθνικά μας θέματα, αλλά και στην οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις “επηρεάζουν την Ελλάδα περισσότερο από άλλες χώρες, λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε τα τελευταία χρόνια η χώρα”.
Αναφερόμενος, ωστόσο, στη συζήτηση που διεξήχθη τη Δευτέρα στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι «δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφωνίες ως προς το βασική κατεύθυνση και την εθνική μας στρατηγική, που είναι μια στρατηγική και πρωτοβουλιών και ενδυνάμωσης της χώρας και πολυμερούς διπλωματίας». Αντίθετα, πρόσθεσε, «δεν άκουσα κάποια άλλη σοβαρή άποψη και με ρεαλιστικό βάθος».
Τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της διεθνώς, αλλιώς «δεν θα είχαμε σήμερα το λόγο, τη φωνή, τον σεβασμό και την ισχύ που έχουμε, αν δεν είχαμε καταφέρει αυτά που, με κόπο και πόνο κάναμε τον προηγούμενο χρόνο και συνεχίζουμε να κάνουμε».
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος, εξάλλου, στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα «τυχερά παίγνια» ανέφερε ότι στόχος είναι από αυτό να υπάρξει ένας κοινωνικός πόρος, ενώ σε ότι αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στα κίνητρα και δευτερευόντως στις κυρώσεις.
Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρθηκε ότι μειώνεται ο φόρος των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, οι υπουργοί Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, αν και συμφώνησαν με τη θέσπιση θέσης Οικονομικού Εισαγγελέα, ζήτησαν αυτός να μην έχει «υπεραρμοδιότητες». Δεν χρειαζόμαστε «υπερεισαγγελέα» στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.