Ένοπλοι και έφιπποι λαθροκυνηγοί σκότωσαν 86 ελέφαντες, ανάμεσά τους δεκάδες θηλυκά που κυοφορούσαν και πολλά μικρά, σε διάστημα λίγων ημερών, στο Τσαντ.
Σύμφωνα με το WWF που έκανε την ανακοίνωση επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρόκειται για το χειρότερο τέτοιο συμβάν στην περιοχή εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
«Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για την ίδια ομάδα σουδανών λαθροθήρων, η οποία σκότωσε 300 ελέφαντες στο βόρειο Καμερούν, το Φεβρουάριο του 2012», δήλωσε ο επικεφαλής του κεντροαφρικανικού παραρτήματος της οργάνωσης Μπας Χόιμπρεγκτς. «Αυτή η τραγωδία δείχνει για μία ακόμη φορά την υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουν οι ελέφαντες της κεντρικής Αφρικής».
Και οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν σε εποχή ξηρασίας, όταν λαθροκυνηγοί με καλάσνικοφ συνηθίζουν να εξαπολύουν οργανωμένες επιθέσεις εναντίον κοπαδιών στην περιοχή. Στόχος τους, οι πολύτιμοι στις ασιατικές αγορές χαυλιόδοντες, που διοχετεύονται στα λιμάνια του Σουδάν και της Νιγηρίας και από εκεί στην Κίνα εξασφαλίζοντας στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος τεράστια ποσά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Τσαντ, το WWF και άλλες οργανώσεις για την προστασία των άγριων ζώων, η συγκεκριμένη επίθεση έλαβε χώρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή Φιάνγκα, κοντά σε διασυνοριακό πάρκο που μοιράζονται το Τσαντ και το Καμερούν. Μεταξύ των 86 ελεφάντων που θανατώθηκαν ήταν 33 θηλυκά σε κύηση και 15 μικρά, οι χαυλιόδοντες των οποίων εν συνεχεία αφαιρέθηκαν με πριόνια.
«Οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν θηλυκά σε κύηση και όλα τα μικρά. Ακόμη και εάν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, που δεν είναι, θα χρειάζονταν περισσότερα από 20 χρόνια για να ανακάμψει αυτός ο πληθυσμός», εκτίμησε μιλώντας στον Guardian η Σελίν Σισλέρ-Μπιενβενύ από την IFAW.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ελέγχου Παράνομων Θανατώσεων Ελεφάντων, το 2010 κατεγράφησαν 11.500 θανατώσεις. Ο αριθμός ανήλθε σε περίπου 17.000 το 2011, ενώ αντίστοιχος ήταν και ο απολογισμός πέρυσι.
«Η διασυνοριακή συνεργασία και η επιβολή του νόμου με τη βοήθεια της ανταλλαγής πληροφοριών είναι οι μοναδικοί τρόποι, με τους οποίους αυτοί οι λαθρέμποροι ελεφαντόδοντου μπορούν να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», δήλωσε στο Reuters ο Κέλβιν Άλι της IFAW. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να το διαχειριστεί μόνη της μία χώρα».