Τα κεφτεδάκια, ένα προϊόν-σήμα κατατεθέν των εστιατορίων τα οποία λειτουργούν στα καταστήματα του ομίλου ΙΚΕΑ, επιστρέφουν στο μενού μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν εντοπίστηκε στη σύνθεσή τους κρέας αλόγου.
Η επιστροφή θα συνδυαστεί με νέους ελέγχους στην αλυσίδα εφοδιασμού «από την κτηνοτροφική μονάδα έως το πιρούνι του καταναλωτή», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος τροφίμων του ομίλου.
Ο όμιλος ΙΚΕΑ σταμάτησε το Φεβρουάριο να πωλεί τα κεφτεδάκια που παρασκεύαζε ο κύριος προμηθευτής του, η εταιρεία Familjen Dafgard στη Σουηδία, αφού έλεγχοι έδειξαν ότι μία παρτίδα περιείχε κρέας αλόγου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της IKEA Foods, Έντουαρντ Μοχρ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι καφετέριες των καταστημάτων του ομίλου στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία άρχισαν και πάλι από σήμερα να πωλούν κεφτεδάκια.
Κεφτέδες από την εταιρεία Familjen Dafgard, η οποία προμηθεύει σχεδόν όλα τα καταστήματα της ΙΚΕΑ στην Ευρώπη, θα πωλούνται και πάλι σε όλα τα καταστήματα από τα μέσα Απριλίου.
«Θεσπίζουμε ένα σύστημα ελέγχου για τους προμηθευτές και αφαιρούμε ορισμένα στοιχεία από την αλυσίδα των προμηθειών μας, όπως οι έμποροι. Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να γίνεται μαζί η σφαγή και η αφαίρεση των οστών», πρόσθεσε ο κ. Μοχρ.
Τόνισε ακόμη ότι η ΙΚΕΑ υποχρέωσε την Familjen Dafgard να διακόψει τη συνεργασία της με οκτώ από τους 15 προμηθευτές της, συμπεριλαμβανομένου του εισαγωγέα κρέατος που περιείχε κατά ένα μέρος του και κρέας αλόγου, ενώ θα μειώσει τον αριθμό των χωρών από τις οποίες αγοράζει κρέας.