Με… άδεια χέρια φαίνεται πως επιστρέφει από τη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Ο κ. Σαρρής αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση για συμφωνία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διπλωματική πηγή στη ρωσική πρωτεύουσα.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ολοκληρώθηκαν, σε ό,τι αφορά τη ρωσική πλευρά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ μετά την αναχώρηση του κύπριου ομολόγου του.
Η Ρωσία αναμένει πλέον την απόφαση της τρόικας για τη διάσωση της Κύπρου προτού εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει, πρόσθεσε ο Σιλουάνοφ.
Ο ρώσος ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τη χορήγηση νέου δανείου, προσθέτοντας ότι οι ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τις κυπριακές προτάσεις πραγματοποίησης επενδύσεων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.
Οι συνομιλίες του Κύπριου ΥΠΟΙΚ στη Μόσχα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και αφορούσαν στην επιμήκυνση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο και ενδεχόμενες ρωσικές επενδύσεις στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg λίγο μετά τις 8.00, οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με τη Μόσχα απέτυχαν.
Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας.
Ο κ. Σαρρής ξεκαθάρισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή θέμα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.
Κληθείς να απαντήσει εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα.
Σε σχέση με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις Ρώσων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.