Πακέτο στήριξης των οικονομικά αδύναμων πολιτών προωθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Καλίν Χριστόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
Έξι άτομα αυτοπυρπολήθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, του χαμηλού βιοτικού επιπέδου, της φτώχειας, της οικονομικής στασιμότητας και της διαφθοράς, διαδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως οι μεγαλύτερες από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.
Το πακέτο μέτρων για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων απευθύνεται σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, στις οικογένειες που έχουν παιδιά με ειδικές δεξιότητες, ενώ, παράλληλα, προωθεί και δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε ο κ. Χριστόφ.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει σε δανεισμό, κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του κ. Χρίστοφ που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα τηρήσουμε τον προϋπολογισμό του 2013, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να βρεθεί ένα ”ίχνος” αισιοδοξίας μέσω ειδικών προγραμμάτων για την εργασία και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Με βιοτικό επίπεδο που βρίσκεται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ποσοστό άνω του 22% του συνόλου του πληθυσμού (3,7 εκατ. άτομα) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκατομμύρια Βούλγαροι έφυγαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν δουλειά, ωστόσο, η ανεργία στην Βουλγαρία κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ οκταετίας το Φεβρουάριο του 2013 και διαμορφώθηκε στο 12%.
Η προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου ενδέχεται να εγείρει αμφιβολίες για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της περισσότερο, καθώς η Βουλγαρία εξέρχεται από την ύφεση. Προς το παρόν, ο κ. Χριστόφ τονίζει ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη, φέτος, που κυμαίνεται από 1% μέχρι 1,5% δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία δεν αναμένεται να απειλήσει τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο κ. Χριστόφ δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κινηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, έως ότου υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% στο τέλος του 2013, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,0%.
Ο υπουργός κατέστησε, επίσης, σαφές ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και διαθέτει ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια σε βαθμό ικανό να μην προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές και την αγορά. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.