«Χαίρομαι ιδιαίτερα που υποδεχόμαστε στην Αυστραλία τον Δημήτρη Δόλλη, υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και υπερήφανο τέκνο της Αυστραλίας».
Με αυτά τα λόγια τον καλωσόρισε στην Αδελαϊδα ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάϊλ Ραν, λέγοντας: «Ξέρω τον Δημήτρη πολλά-πολλά χρόνια. Μαζί επισκεφτήκαμε το 1995 και το 1996 την Ελλάδα.
Μαζί δώσαμε μεγάλους αγώνες για την Κύπρο, την ιστορική αλήθεια για την Μακεδονία, την ελληνική γλώσσα. Η ανάθεση κυβερνητικής θέσης στον Δημήτρη έκανε υπερήφανους όλους τους Αυστραλούς και όχι μόνο τους Ελληνοαυστραλούς».
Ο κ. Ραν είπε ότι και ίδιος, όπως και η ομοσπονδιακή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, κάλεσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, να επισκεφτεί την Αυστραλία.
Αναλόγου περιεχομένου σχόλια για τον κ. Δόλλη έγιναν και από τους πολιτειακούς πρωθυπουργούς της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας, πολιτείες τις οποίες επισκέφτηκε αλλά και από στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Όταν ο κ. Δόλλης ήταν υπαρχηγός του Εργατικού Κόμματος Βικτωρίας, η σημερινή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, ήταν υπεύθυνη του γραφείου του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης, Τζον Μπράμπ και του κ. Δόλλη.
Το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε χθες στη Μελβούρνη.
Σε συνάντηση του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, με το διευθυντή του γραφείου της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, στην Καμπέρα, αποφασίστηκε η άμεση συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την υπέρβαση των εμποδίων που επιβραδύνουν τη διαδικασία παροχής συντάξεων γήρατος από τις δύο κυβερνήσεις σε ομογενείς δικαιούχους.
Ο Έλληνας υφυπουργός συζήτησε το θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, με τον Αυστραλό υπουργό Παιδείας Πίτερ Γκάρετ, και συμφωνήθηκαν τρόποι άμεσης επικοινωνίας των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις κατά τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής διδασκαλίας γλωσσών στην Αυστραλία.
Στις συζητήσεις του με στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας και πολιτειακών κυβερνήσεων, ο κ. Δόλλης συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και «άνοιξε δρόμους» για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Με εκπροσώπους της ομογένειας συζήτησε θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς υπογραμμίζοντας πως «ξεκινά μια νέα εποχή» και τονίζοντας «τέρμα το κρατικοδίαιτο ΣΑΕ».
«Δεν μπορούμε να κόβουμε συντάξεις στην Ελλάδα και να χρηματοδοτούμε συνάξεις αποδήμων» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το ΣΑΕ υπάρχει και θα υπάρχει, να μας λέει τη γνώμη του, αλλά τέλος με το κρατικοδίαιτο ΣΑΕ. Δεν αντέχει η χώρα σε στιγμές δύσκολες άλλη αιμορραγία και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε».
Ο κ. Δόλλης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως το ΣΑΕ δεν εκπροσωπεί το σύνολο του απόδημου ελληνισμού και τόνισε:
«Μη μου λέτε όμως εμένα ότι το ΣΑΕ εκπροσωπεί όλο τον ελληνισμό. Μας ενδιαφέρει η δεύτερη γενιά. Να της μιλήσετε αγγλικά. Στηρίζουμε βέβαια και αγωνιζόμαστε για την ελληνική γλώσσα, αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί με τα παιδιά της δεύτερης γενιάς.
Αυτά τα παιδιά βρίσκονται παντού, σε όλες τις θέσεις στην πολυπολιτισμική Αυστραλία. Γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί, συγγραφείς, μεγάλα ονόματα πια. Κι εσείς όλο για το ΣΑΕ μου μιλάτε. Να μιλήσουμε επιτέλους και λίγο για τα υπαρξιακά μας προβλήματα, για το μέλλον, για την πολιτιστική ταυτότητα.
Αλλά μη μου λέτε ότι το ΣΑΕ εκπροσωπεί όλο τον ελληνισμό, μη μου λέτε πως εκπροσωπεί τους ανένταχτους και τον… Συνοδινό. Ρωτώ το ΣΑΕ, αν ο Θανάσης Συνοδινός, σπουδαίος οικονομολόγος κι επί 10 χρόνια το alter ego του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, αν εκπροσωπείται από τον ΣΑΕ; Αν εκπροσωπείται ο Γιαννόπουλος; όχι ο της Αυστραλίας, αλλά της Αμερικής.
Ξέρετε ποιος είναι ο Γιαννόπουλος; Αυτός που αποφασίζει ποιες ταινίες θα προβληθούν στο Χόλιγουντ. Και μη μου λέτε ότι δεν επηρεάζει ο κινηματογράφος. Έβλεπα ερχόμενος μία ταινία στο αεροπλάνο, το Κing of Mykonos, που ήταν ένας ύμνος για την ομορφιά της Ελλάδας».
Ο κ. Δόλλης αναφέρθηκε επίσης «στο αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου κάθε πολίτη στον τόπο του», καθώς και στον αγώνα του για την επιστολική ψήφο των μεταναστών που θα έλυνε πολλά προβλήματα. «Όχι όμως να μας ενδιαφέρει μόνο η εκπροσώπηση και πόσους βουλευτές θα βγάλει η Αυστραλία.
Γιατί αν στήσουμε τελικά κάλπες μπορούν να σβηστούν και μύθοι. Τόσο καιρό μιλούσαμε για 700.000 Έλληνες στην Αυστραλία και παλαιότερη απογραφή έδειξε 100.000 γεννηθέντες στην Ελλάδα. Σήμερα ίσως να είναι πενήντα χιλιάδες. Ας προσέξουμε λοιπόν γιατί ο Έλληνας δύσκολα ζει χωρίς μύθους».
Στη Μελβούρνη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του και μητρόπολη του Ελληνισμού της Αυστραλίας, ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, τον πρωθυπουργό της Βικτωρίας, Τεντ Μπάιλιου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πίτερ Ράϊαν, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ντάνιελ Άντριους, το προεδρείο της βουλής, βουλευτές και γερουσιαστές, και παρακάθησε σε γεύμα στη Βουλή, που παρέθεσαν προς τιμήν του οι ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές.
Επίσης παρέστη σε δεξίωση προς τιμήν του από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας και το κυβερνείο της Πολιτείας αλλά και ελληνικά κολλέγια.