Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011, προσθέτοντας πως η ακολουθούμενη πολιτική είναι η μόνη που μπορεί -παρά τα όποια λάθη ενδεχομένως υπήρξαν- να σώσει την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία. Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει η Ελλάδα, η τελική επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη και προστασία της ευρωζώνης, και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, η αναβάθμιση της εικόνας και του κύρους της Ελλάδας, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει με τον δικό της λόγο, στις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
«Αποδεικνύουμε καθημερινά, πως όλες οι θυσίες που ζητήσαμε, δεν τις σπαταλάμε σε προσωπικές στρατηγικές, αλλά σε μια φωνή πιο δυνατή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό της, για μια αξιοπιστία και κύρος που η Ελλάδα νόμιζε πως είχε κατακτήσει, αλλά που έχασε τα τελευταία 5-6 χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ένα τεράστιο έλλειμμα ύψους 36 δισ. και ένα δημόσιο χρέος στα 300 δισ. – και ανέλαβε να μειώσει το έλλειμμα κατά 30 δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια. Δεν διεκδίκησε παράταση της προσαρμογής, καθώς «δεν υπήρχε ούτε στιγμή για χάσιμο» προκειμένου να ανορθωθεί αναπτυξιακά η ελληνική οικονομία. «Εμείς αναλάβαμε το κόστος. Είναι καιρός, να αναλάβουν και οι άλλοι τις ευθύνες τους, χωρίς ξύλινη γλώσσα, χωρίς μισόλογα: Η ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της και πραγματικές προτάσεις για το μέλλον. Και η Αριστερά, να μας εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει “άλλη πολιτική”, χωρίς να ταυτίζεται στην πράξη με τις ορέξεις των χειρότερων κερδοσκόπων για αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε ο υπουργός.
«Ακούω από τη ΝΔ ότι οι πολιτικές μας αυξάνουν το χρέος. Το χρέος, όμως, αυξάνει όσο υπάρχουν ελλείμματα – και θα αρχίσει να πέφτει, όταν η χώρα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα όπως συνέβαινε επί ΠΑΣΟΚ. Μας κατηγορούν πως αυτό που κάνουμε δεν είναι σοσιαλιστικό. Πόσο σοσιαλιστική είναι η χρεοκοπία και ποιους πλήττει; Το μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να φυγαδεύσει τα χρήματά του στο εξωτερικό, ή τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο θα ήταν να αφήσουμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει και να πούμε στον πενηντάρη πως δεν υπάρχει σύνταξη;»
«Να δεχθώ 100 φορές πως δεν έγιναν όλα σωστά, πως έγιναν λάθη και αστοχίες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, τι έχει ο καθένας παραδώσει και παραλάβει σ’ αυτή τη χώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, «καθώς οι αγορές είχαν κλείσει» και πως οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για μετάβαση από μια οικονομία προσανατολισμένη στο καταναλωτικό μοντέλο, σε μια οικονομία «που παράγει, εξάγει και δημιουργεί θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» δεν μπορούν να πραγματωθούν σε έναν χρόνο. Το 2011 ωστόσο, θα υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ από το 2012 θα υπάρξουν ξανά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και επάνοδος στις αγορές, πρόσθεσε.
«Σίγουρα έχουμε πολλά να αποδείξουμε, με τους πολίτες εξαιρετικά καχύποπτους, πολλές φορές οργισμένους μ’ αυτά που βιώνουν. Έχουμε να αποδείξουμε πως οι θυσίες μας δεν πάνε χαμένες. Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας, γιατί απ’ την κοινωνία προερχόμαστε και στην κοινωνία μόνον λογοδοτούμε. Αυτό, το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Οικονομικών, δεν το ξεχνάμε ποτέ» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.