Πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως αυτό ισχύει σήμερα, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Νέα Δημοκρατία.
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει πως “το λεγόμενο Πανεπιστημιακό Ασυλο, όπως για άλλη μια φορά υπογράμμιζε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει ξεπεραστεί προ πολλού” και πλέον δεν χρησιμεύει σε τίποτα.
Η ΝΔ υποστηρίζει επίσης πως το πανεπιστημιακό άσυλο “κακοποιείται, καταστρατηγείται και γίνεται μοχλός εκβιασμού σε βάρος του ίδιου του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας”.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημαίνει πως «εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος, αλλά και τα σημερινά γεγονότα στη Νομική επιβεβαιώνουν πως το πανεπιστημιακό άσυλο πλέον ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών».
“Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.
Λυκουρέντζος: κατάργηση της εκμετάλλευσης της έννοιας του ασύλου
Διευκρινήσεις για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την κατάργηση του ασύλου, έδωσε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Λυκουρέντζος προέβη στη διαπίστωση ότι ο κ. Σαμαράς με τις δηλώσεις του δεν υπέδειξε νομοθετικές ρυθμίσεις. “Αυτό το οποίο θέλουμε, με τη δήλωση του προέδρου, είναι να αντιμετωπιστεί η ουσία του προβλήματος. Η κατάργηση εννοείται για πράξεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της λειτουργίας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό έκανε και η κ. Γιαννάκου, αυτό κάνει και ο κ. Σαμαράς», δήλωσε.
Ο κ. Λυκουρέντζος συμπλήρωσε ότι «η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, ως προϋπόθεση για την έκφραση με ελευθερία των απόψεων, της διεξαγωγής της πανεπιστημιακής έρευνας, της έκφρασης των ιδεών, αποτελεί παράδοση και αυτό δεν μπορεί να καταργηθεί. Αυτό το οποίο θέλουμε να καταργηθεί -και το δηλώνουμε κατηγορηματικά-, είναι η εκμετάλλευση αυτής της έννοιας και της αξίας. Διότι αυτό το οποίο γίνεται σήμερα, είναι κραυγαλέα, προκλητική εκμετάλλευση. Και λυπάμαι, διότι συντρέχουν στην εκμετάλλευση αυτής της αξίας και πολιτικές δυνάμεις και φοιτητικές δυνάμεις και δυστυχώς και ακαδημαϊκοί».
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, 16:03