Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρμόδιες κροατικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δίωξη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου. Στην τελευταία έκθεσή της, η διεθνής οργάνωση τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι κροατικές αρχές δεν έχουν, μέχρι στιγμής, κινήσει νομικές διαδικασίες κατά ορισμένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το χώρο του στρατού και της πολιτικής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νομικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην καταδίκη τους.
“Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από δημόσιες δίκες στην Κροατία, οι ισχυρισμοί για ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους δεν έχουν ερευνηθεί”, τονίζεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Μεταξύ των παραδειγμάτων, στα οποία γίνεται πλήρης αναφορά στην έκθεση, περιλαμβάνεται το όνομα του αντιπροέδρου του κροατικού κοινοβουλίου, Βλαντίμιρ Σεκς, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλοκή σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή του Όσιεκ, το 1991.
Ο στρατηγός Νταβόρ Ντόμαζετ-Λόσο, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε στο πλαίσιο δίκης, είχε ενεργή συμμετοχή στη στρατιωτική επιχείρηση του 1993, στο θύλακα Μέντακ, καθώς και ο Τόμισλαβ Μερτσέπ, υφυπουργός Εσωτερικών την περίοδο του πολέμου, δεν έχουν -μέχρι στιγμής- γίνει αντικείμενο ενδελεχούς, ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας.
Στην έκθεση, με τίτλο “Πίσω από τον τοίχο της σιωπής: Η δίωξη εγκλημάτων πολέμου στην Κροατία”, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου από την κροατική πλευρά, καθώς και για το νομικό πλαίσιο στη χώρα, το οποίο, όπως αναφέρει, “είναι ανεπαρκές και δεν συνάδει με τα διεθνή στάνταρτς”.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, η διευθύντρια προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Νίκολα Ντάκγουορθ, σημείωσε ότι, στην Κροατία υπάρχουν ακόμη εμπόδια, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν ώστε οι εγκληματίες πολέμου να μην μένουν ατιμώρητοι.
Η ίδια προειδοποίησε ότι, παρά το γεγονός ότι, έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος, οι κροατικές αρχές θα πρέπει να εντοπίσουν άμεσα τα εναπομείναντα εμπόδια, επειδή η δίωξη των εγκληματιών πολέμου αποτελεί ορόσημο για το κλείσιμο του κεφαλαίου που αφορά τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, στις ενταξιακές συνομιλίες της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Αξιωματούχοι της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνουν ακόμη ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της προόδου της Κροατίας στις συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ, έχουν τις ίδιες ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με την κ. Ντάκγουορθ, η διεθνής κοινότητα μπορεί να ασκεί πιέσεις στην Κροατία, αλλά ταυτόχρονα την παρακινεί να αντιμετωπίσει το παρελθόν της.
Η ίδια σημείωσε ότι η έκθεση αυτή θα πρέπει να δώσει έναυσμα στις αρμόδιες αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κροατικής κυβέρνησης που επικαλείται η Διεθνής Αμνησία, επισημαίνεται ότι, υπάρχουν περίπου 700 υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου, για τις οποίες δεν έχουν ακόμη ασκηθεί διώξεις.
“Περίπου 18 υποθέσεις κλείνουν κάθε χρόνο […] ο ρυθμός είναι πολύ αργός”, επισήμανε ο Μάρεκ Μαρτσίνσκι, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κροατία.
Εκφράζοντας την ανησυχία ότι, η δίωξη όλων των υποθέσεων που αφορούν εγκλήματα πολέμου μπορεί να διαρκέσει έως και 40 χρόνια, αν συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, ο κ. Μαρτσίνσκι σημείωσε ότι σχεδόν οι μισές από τις 700 εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν την περιοχή του Σισάκ.
Ο ίδιος ζήτησε την άμεση σύσταση ειδικού τμήματος στη δικαστική δομή, που θα ασχολείται αποκλειστικά με εγκλήματα πολέμου.
Η Διεθνής Αμνηστία, στην έκθεσή της αναφέρει ακόμη ότι, οι διώξεις σχετικά με εγκλήματα πολέμου, την περίοδο 2005-2009 αφορούσαν -δυσανάλογα- κυρίως Σέρβους της Κροατίας (περίπου το 76% των υποθέσεων).