Ευνοϊκή ρύθμιση για καταχραστές του Δημοσίου έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σύμφωνα με την οποία όσοι επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν θα απαλλάσσονται από τα ισόβια. Με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται «παράθυρο» για τα άτομα που κατηγορούνται για κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν.1608/1950. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται σε βάρος των καταχραστών ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Όπως προβλέπει η νέα διάταξη, εφόσον ο κατηγορούμενος για κατάχρηση συμφωνήσει να «ικανοποιήσει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα» (δηλαδή να επιστρέψει όλα τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί ότι καταχράστηκε): α) Μέχρι την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, β) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και γ) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.
Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν ισχύει για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη όσων έχουν διαπράξει αδικήματα για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ένα έτος.
Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει τις περιπτώσεις άρνησης καταβολής διατροφής, της άρνησης από πλευράς εργοδοτών καταβολής εργατικών απαιτήσεων εργαζομένων και τις παραβάσεις από συναλλαγές που αφορούν αγορές με πίστωση.
Ακόμη, προβλέπεται η σύσταση ειδικού σώματος δικαστών- πραγματογνωμόνων που θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες (γραφολόγους, οικονομολόγους, τραπεζίτες, πολεοδόμους, κ.λπ.) που θα συνδράμει κατά το στάδιο των προανακρίσεων και θα υποβοηθά γενικά την όλη ανακριτική διαδικασία.
Επίσης, στο επίμαχο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, τα ΜΜΕ θα υποχρεώνονται πλέον να δημοσιεύουν επανορθώσεις για λανθασμένα δημοσιεύματα ή δημοσιεύματα που θίγουν πολίτες.