Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο σύνολο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκε ως άρθρο και ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη η βουλευτική τροπολογία για την απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για τραπεζικά δάνεια σε φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και ο Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ, κάλεσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει την ψηφισθείσα διάταξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στο σύνολο του νομοσχεδίου, η οποία καθορίστηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 12, στην Ολομέλεια.
Συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έθεσε το θέμα ζητώντας από το προεδρείο να καλέσει την κυβέρνηση να ακυρώσει τη ρύθμιση καθώς, όπως είπε, «αρκετά δοκιμάστηκαν οι θεσμοί μας» και «αυτή την ώρα η κυβέρνηση έφερε, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής, μια εκπρόθεσμη τροπολογία».
«Πρόκειται για τροπολογία – ρουσφέτι στους τραπεζίτες η οποία θεωρούμε ότι αφορά και τα κόμματα», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επίσης έθεσε ζήτημα παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής.
Για υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών έκανε λόγο ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία ήρθε εν κρυπτώ στη Βουλή. Είναι «σκανδαλώδης και αντισυνταγματική», υπογράμμισε.
Για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, μίλησε ο Χρήστος Παππάς από τη Χρυσή Αυγή, αφού καλύπτει, όπως υποστήριξε, όλα τα κόμματα με ασυλία.
«Προκύπτει αντιδεοντολογικό και αντικοινοβουλευτικό ζήτημα αφού φαίνεται ότι όλα τα κόμματα δεν έχουν γνώση του περιεχομένου της ρύθμισης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.
Να αποσυρθεί ζήτησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι δεν ψήφισε τη διάταξη το κόμμα του.
Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η τροπολογία αυτή ρυθμίζει την ευθύνη του προέδρου και των μελών του δ.σ. και των στελεχών τραπεζών όταν υπάρχει σύναψη δανείων για πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Όπως πρόσθεσε, δεν συνιστά απιστία όταν υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας, «άρα έχει τηρηθεί η διαδικασία και έχουν τηρηθεί κατά τη χορήγησή τους σωρευτικά οι δύο προϋποθέσεις, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος».
«Αυτό λέει περίπου το αυτονόητο. Ότι εάν τηρήθηκε η τυπική και τηρήθηκαν και οι εγκριτικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι κανονιστικές, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε προφανώς δεν νοείται απιστία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, ο οποίος και διερωτήθηκε προς το Σώμα «αφού η τροπολογία λέει το αυτονόητο ποιο το σκάνδαλο;»
Τέλος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα παραβίασης του Κανονισμού, αφού ορίζεται ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εκπρόθεσμου αλλά σε περίπτωση αμφισβήτησης αποφαίνεται η Βουλή. Συμπλήρωσε ότι εφόσον τέτοια αμφισβήτηση δεν υπήρξε, δεν δημιουργείται θέμα κανονικότητας της τροπολογίας.