Εκκενώθηκε τελικά μετά τις τρεις τα ξημερώματα το κτίριο της Νομικής σχολής από τους μετανάστες απεργούς πείνας οι οποίοι το είχαν καταλάβει. Οι μετανάστες μετέβησαν με πορεία στο κτίριο επί των οδών Πατησίων και Ηπείρου, όπου θα μετεγκατασταθούν για περίπου 15 ημέρες.
Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε μετά την τελευταία υποχώρηση του ιδιοκτήτη του κτιρίου, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή και ενώ όλα έδειχναν να έχουν συμφωνηθεί για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, παρουσιάστηκε εμπλοκή στο ζήτημα, αφού στη διαπραγμάτευση του ιδιοκτήτη και της πρυτανείας τίθεντο συνεχώς νέοι όροι, με αποτέλεσμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να προτείνει άμεση και ασφαλή αποχώρηση για κτίριο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Η συμφωνία για την εκκένωση του κτιρίου επετεύχθη μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Συγκλήτου της Νομικής, των μεταναστών απεργών πείνας και της πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.
Για απόψε τουλάχιστον οι μετανάστες απεργοί πείνας θα εγκατασταθούν στο ισόγειο του κτιρίου και οι αλληλέγγυοι θα βρίσκονται στον κήπο. Εξάλλου η αστυνομία καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης των μεταναστών από τη Νομική στο κτίριο θα παρακολουθεί διακριτικά.
Από τις 5.30 χθες το απόγευμα αστυνομική δύναμη βρισκόταν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου του Νομικής, από την πλευρά της Σόλωνος, περιορίζοντας την είσοδο και την έξοδο από το κτίριο, ενώ μετά την άρνηση των μεταναστών απεργών πείνας να εισέλθουν στα πούλμαν που είχε στείλει ο πρύτανης για να μεταβούν σε πιο οργανωμένο χώρο, η κατάσταση ήταν έκρρυθμη.
Χρονικό
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, όλοι οι φορείς βρισκόντουσαν σε ένα «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων ώστε να μεταπείσουν τους μετανάστες από την πρωταρχική τους απόφαση να μην αποχωρήσουν από το χώρο της Νομικής.
Στο χώρο βρισκόντουσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο πριν τις 18:50 ένα άτομο από την ομάδα αλληλεγγύης βγήκε από το κτίριο και ζήτησε από όσους ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την Νομική να μπουν μέσα στο κτίριο προκειμένου όταν γίνει η επέμβαση της αστυνομίας να δημιουργηθεί ένα ανθρώπινο «τείχος» μπροστά από τους μετανάστες.
Οι μετανάστες αποφάσισαν να παραμείνουν στο κτίριο του Πανεπιστημίου μετά από τη λήξη της συνέλευση τους.
Αργότερα, άνδρες των ΜΑΤ βρισκόντουσαν έξω από το κτίριο της Νομικής, όπου ετοίμαζαν επιχείρηση εκκένωσης τού υπό κατάληψη κτιρίου μετά και την εντολή, που εκδόθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών, με αίτημα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου.
Οι δρόμοι γύρω από το κτίριο αποκλείστηκαν, ενώ η πρόσβαση ακόμη και σε πεζούς δεν ήταν εφικτή.
Την ίδια ώρα στη Βουλή διεξαγόταν έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και τη συμμετοχή της κας Ρεγγίνας Βάρτζελη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, και της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου.
Την ίδια ώρα, δύο εισαγγελείς είχαν σπεύσει στο κτίριο της ΓΑΔΑ και άλλοι τρείς βρίσκονταν σε ετοιμότητα, ενώ άλλος ένας εισαγγελέας βρισκόταν στο χώρο της Νομικής.
Λίγο μετά τις 19:30 έκλεισε ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο, ύστερα από σχετική εντολή της αστυνομίας, καθώς επίκειται επιχείρηση για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από τη Νομική σχολή Αθηνών, την οποία έχουν καταλάβει εδώ και τρεις ημέρες.
Η κίνηση των συρμών του Μετρό γινόταν κανονικά, χωρίς να σταματούν για αποβίβαση και επιβίβαση στο συγκεκριμένο σταθμό.
Νωρίτερα, τα λεωφορεία, που είχαν σταλεί από τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της νομικής για να «φορτώσουν» τους μετανάστες απεργούς πείνας, που έχουν καταλάβει από το χώρο, και να τους μεταφέρουν στο κτίριο, που προτάθηκε από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου, έφυγαν… άδεια/
Αμέσως μετά την άρνηση των μεταναστών για αποχώρηση, κατατέθηκε αίτημα στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, με το οποίο ζητήθηκε η άδειά της για την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική.
Στη συνέλευσή τους οι απεργοί αποφάσισαν να μην μετακινηθούν από το κτίριο της Νομικής, επικαλούμενοι τρεις λόγους, τους οποίους αναφέρουν σε γραπτή τους ανακοίνωση.
Στο κείμενο αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:
1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
Στο καταληφθέν κτίριο, εξάλλου, βρέθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, ο χώρος θα προστατευθεί».
Α. Διαμαντοπούλου: Απαιτείται άμεση λύση στο θέμα
Λίγο νωρίτερα, η Α. Διαμαντοπούλου είχε επισημάνει, μιλώντας, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική Σχολή, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να παραταθεί μια κατάσταση που δεν είναι προς όφελος ούτε για τη χώρα ούτε για κανέναν.
Ταυτόχρονα, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έκανε λόγο για «κατάχρηση και καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδα μεταναστών που οδηγήθηκε εκεί και καθοδηγήθηκε από συγκεκριμένες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και νόμος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην τον εφαρμόζει».
Ακόμα, είχε χαρακτηρίσει θετική την πρόταση των πρυτανικών αρχών για μετακίνηση σε άλλο κτίριο των μεταναστών σε συνεργασία με ΜΚΟ και την Εκκλησία, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος του πανεπιστημίου.
Χανιά: Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους μετανάστες που βρίσκονται στη Νομική
Ένταση δημιουργήθηκε απόψε στα Χανιά κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου συμπαράστασης για τους μετανάστες που βρίσκονται στο κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα. Ομάδα περίπου 200 ατόμων συγκεντρώθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και πραγματοποίησε στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών.
Όταν η πορεία έφθασε έξω από το δημαρχείο κάποιοι από τους συμμετέχοντες κινήθηκαν προς την είσοδό του όπου υπήρχαν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι δυνάμεις που ήταν εκεί εκτίμησαν ότι οι διαδηλωτές θα προχωρήσουν σε κατάληψη του δημαρχείου και έτσι δημιούργησαν μια ανθρώπινη «αλυσίδα» μπροστά από το κτίριο και με περιορισμένη χρήση χημικών απομάκρυναν τους διαδηλωτές, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.
Στο κέντρο, αλλά και σε αλλά σημεία της πόλης βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις η παρουσία των οποίων θα είναι έντονη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Θ. Πελεγρίνης: “Όχι” σε βίαιη εκκένωση της Νομικής
“Μπαλάκι” το θέμα της κατάληψης της Νομικής
Πρώτη Καταχώρηση: 27 Ιανουαρίου 2011, 16:51