Xαμηλοί τόνοι στο φόντο του γεωπολιτικού πόκερ στη Mεσόγειο
Χαμηλούς τόνους, συγκρατημένες προσδοκίες, αλλά και επιφυλάξεις για την πορεία των ερευνών για το πετρέλαιο κρατούν στο ΥΠΕΚΑ, παρά την καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας σχετικά με τα ευρήματα σε Ιόνιο και Κρήτη που ανακοινώθηκαν από τη νορβηγική εταιρία .
Για αυτόν τον λόγο οι διαπραγματεύσεις της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου με τις εταιρίες της short list, για το διαγωνισμό του open door σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο θα γίνουν με αργά βήματα και αφού μελετηθούν εξονυχιστικά οι προτάσεις που υπέβαλαν οι εταιρίες. Το γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται με φόντο την Κύπρο και την Ελλάδα κάνει υψηλόβαθμους παράγοντες να δίνουν συστάσεις για αυτοσυγκράτηση καθώς «είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται». Και αυτό γιατί φαίνεται να διαμορφώνεται ένα πεδίο έντονου ανταγωνισμού εξαιτίας των αποθεμάτων φυσικού αερίου, των ερευνών για το πετρέλαιο, αλλά και των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί για τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους και για τα χωρικά ύδατα που τα περικλείουν. Οι γεωτρήσεις εξερεύνησης κυρίως σε κράτη της ανατολικής Μεσόγειου εμπλέκουν και μεγάλες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ και Ρωσία, με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα, η καθεμία φυσικά για τους δικούς της λόγους.
Η Ουάσινγκτον
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται – Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, Τουρκία, Αίγυπτος. Η Ρωσία από την πλευρά της προσπαθεί να συνεργαστεί με χώρες που κατέχουν ενεργειακά πεδία για να μην χάσει τον ηγετικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Σε αυτό το κλίμα, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές είναι πολύ πρόωρες οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το μέγεθος και την αξία των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και για το πότε θα ξεκινήσουν οι εισροές εσόδων απ’ την εκμετάλλευσή τους, οι οποίες δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν ακόμη και πάνω από μία δεκαετία. Περιγράφοντας τη διαδικασία υποστηρίζουν ότι μία εταιρεία πετρελαίου που θα κερδίσει τον όποιο διαγωνισμό προκηρυχθεί, θα πρέπει να ξοδέψει 3-5 εκατομμύρια ευρώ για σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων, θα μισθώσει κάποιον υπεργολάβο με τον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να έχει τα πρώτα γεωλογικά στοιχεία στα χέρια της, τα οποία θα κάνουν περίπου δύο χρόνια ώσπου να βγουν. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνουν οι σεισμικές καταγραφές τριών διαστάσεων με πιο λεπτομερή χαρτογράφηση των περιοχών που φάνηκε να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
7-10 εκατομμύρια ευρώ
Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έναν ακόμη χρόνο και θα κοστίσει 7-10 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι να φτάσει η ώρα για τη γεώτρηση και αν όλα κινηθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη ταχύτητα, το κόστος θα έχει ανέλθει στα 11,5-16,5 εκατομμύρια ευρώ και θα έχουν περάσει τέσσερα ως έξι χρόνια Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά, μια γεώτρηση σε μια περιοχή με το μέγεθος του Πατραϊκού κόλπου λέγεται ότι μπορεί να κοστίζει 27-30 εκατομμύρια ευρώ. Η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ δεν θέλει να βιαστεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς κεντρικός στόχος της είναι να γίνει πολύ καλή προετοιμασία προτού καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και νομικές εμπλοκές. Για το λόγο αυτό περνά από «κόσκινο» τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο μια προσπάθεια να είναι απόλυτα ασφαλής απέναντι στις αξιώσεις των εταιριών και κυρίως να «οχυρωθούν» τα οφέλη που προσδοκά το δημόσιο από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, δημιουργείται και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν τα ανταγωνιστικά σημεία, βάσει των οποίων θα γίνει και η οριστική αξιολόγηση. Με αυτά τα δεδομένα η έναρξη των διαπραγματεύσεων τοποθετείται μέσα στον Απρίλιο, ενώ παραμένει ως στόχος να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Όσο πιο καλή θα είναι η προετοιμασία του δημοσίου, τονίζεται, τόσο πιο εφικτός θα είναι ο στόχος αυτός. Για κάθε μία περιοχή ενδιαφέροντος παραμένουν δύο υποψήφιοι επενδυτές. Για τα Ιωάννινα θα «κονταροχτυπηθούν» οι Energean Oil & Gas-Petra Petroleum-Schlumberger και οι Chariot Oil-Gas Ltd, για τον Πατραϊκό Κόλπο οι Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και οι ΕΛ.ΠΕ.-Edison International SPA-Melrose Resources και για το Κατάκολο οι Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και η Greek Oil Energy Ventures Ltd. Η προσφορά της σύμπραξης των ΕΛ.ΠΕ. βρέθηκε εκτός από τα Ιωάννινα, εστιάζοντας έτσι κι αλλιώς στον Πατραϊκό Κόλπο.
Aισιοδοξία από τα ευρήματα της PGS
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS στο Ιόνιο και στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης δημιουργούν αισιοδοξία αλλά κυρίως προβληματίζουν. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα του Nordic Explorer θα ξεκινήσει άμεσα η ανάλυση των στοιχείων τα οποία θα πουληθούν εν συνεχεία στις εταιρίες που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Αν η διαδικασία πώλησης των στοιχείων ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο εικάζεται ότι είναι δυνατή η έναρξη αναγνωριστικών γεωτρήσεων ακόμα και μέχρι το τέλος του 2014. Πάντως και πρώτα θετικά αποτελέσματα να έχουμε εντός του 2015 απαιτούνται συνολικά τρεις επιτυχημένες γεωτρήσεις για να μπορεί να οριοθετηθεί θετικά το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα. Μετά από την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, μπορεί να αρχίσει άμεσα η οικονομική διαδικασία τιτλοποίησής του. Δηλαδή να «προ-πουληθεί» το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα. Και αυτό μπορεί να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, περί το 2017.